Hej kära medlemmar!

Våren och början på sommaren har varit ovanligt tuff i år! Vår nya ordförande i Svenska Golfförbundet, Maria Möller, skrev igår några bra rader som i allra högsta grad gäller på Åkersberga Golfklubb:

Hej Golfare!

Vilket väder vi har haft i början av säsongen! Härligt på många sätt, men tyvärr har den ovanligt torra och varma våren gjort att många golfbanor har haft svårt att få vinterskadorna att läka ihop. Torkan är ett bekymmer och det behövs mer regn i stora delar av Sverige.

Alla som jobbar på klubben vill inget annat än kunna leverera bra spelytor och våra duktiga greenkeepers med banpersonal gör sitt allra yttersta för att odla gräs och få golfbanorna i så bra skick som möjligt. Tyvärr får vi signaler att de i dessa tider får utstå en hel del oförtjänt kritik och gliringar från missnöjda golfare. Kom ihåg att stötta personalen med positiva tillrop, för jag kan garantera att de jobbar hårt för vi ska få spela på härliga golfbanor under sommaren!

Mvh Maria Möller
Ordförande Svenska Golfförbundet

Banan som helhet mår väldigt bra av det kraftiga regn som föll natten mellan söndag och måndag, och uppskattar verkligen att det är något mildare än de senaste högsommarveckorna!

För en vecka sedan öppnade vi tee nr 18 som är torvad. Övriga tees är sådda och det har tyvärr varit lite för torrt för att växtligheten ska ta riktig fart. Med facit i hand kanske vi borde ha torvat fler tees, men det är givetvis en klart dyrare lösning. Vi räknar med att kunna öppna ytterligare tees under nästa vecka. Glädjande är att samtliga utslagsplatser (inklusive tee 56) nu är hcp-grundande.

Green 5, 6, 8 och 14 har varit sena i år. Toppskiktet i greenytan på dessa greener har ett tunt, väldigt tätt lager med förmultnad växtlighet. Detta lager gör det svårt för både vatten och näring att tränga ner till gräsrötterna. Vi går därför på dessa greener med en så kallad spiker väldigt frekvent just nu. Spikern gör hål i den täta ytan, så att syre, vatten och näring kan tränga ner till rötterna. Green 14 hålls fortfarande stängd, men vi räknar med att kunna öppna ordinarie green på hål 14 inom två veckor. Våra övriga greener har väldigt små angrepp av en sjukdom som heter antraktnos. Vi kommer att lägga på gödning med anledning av detta, som troligtvis räcker för att få ordning på dem. Om det inte skulle räcka kan vi snabbt gå på med växtskyddsmedel.

Inom kort kommer vi att rensa dammarna på hål 8 och hål 9. Vassbåt är bokad, och vi väntar bara på bekräftelse om vilket startdatum de kör igång?

Ha det bra, så ses vi ute på banan!

/Mvh Claes Berfeld, Klubbchef
& Christer Olsson, Banchef