SENIORGOLFEN

Välkommen seniorer!

Seniorgolfen är tävlingsprogrammet där alla medlemmar 55+ är välkomna. Varje år spelar vi seriespel och matchspel och har trevligt tillsammans.

Nyheter och information från Seniorgolfen

Bulletin nr 24 2021 Sista för året

Seniorbulletinen 24 Sista för 2021 Applåder för duktiga segrare, tacktal och regelklurighet

Seniorbulletinen Nr 23-2021 Tappert kämpande trots frostproblem. Rapport från 4-Klubbmötet. Info om nästa veckas säsongsavslutning.

Seniorbulletinen Nr 22-2021 Fina resultat i fint väder! Igen! Stundande final i matchspelet. Tryck här!

Seniorbulletinen 21-2021 Ställningen i seriespelet med tre omgångar kvar samt tävlingpåminnelser

Bilaga Seniorbulletinen 21-2021 Regler gult och rött pliktområde

Seniorbulletinen Nr 20 – 2021  Återigen en del fantastiska resultat. Även tävlingsinfo om Ängsö och 4-klubbsmatchen.

Seniorbulletin 19-2021 Regntappra spelare och tävlingsinfo

Seniorbulletinen nr 18-2021  Lagtävling mitt i seriespelet samt 2 regelfrågor

Seniorbulletinen nr 17-2021  Plötsligt händer det!

Slut Bulletin 17

Bulletin  16

Birdietävling  Slutresultat

Hej golfvänner!

I tisdags var vi 95 tappra som svettades och många spelade bra. Kul med att bollen rullar många extra meter på den torra fairwayen.

Christopher Friis segrade i tisdagsgolfen med den fantastiska rundan som landade på 65 nettoslag. Han uttryckte det själv så här: Hade ett oförtjänt flyt idag i värmen på vår fina bana med många hemmabanestudsar som bidrog till det osannolika resultatet. Och två birdies blev det, på hål 9 och 17. Övriga finfina resultat i A-klassen var Gun Olssons 67 runda och Gunilla Hanssons 69.

I B-klassen gick både Janeric Sundquist och Anders Hellsten runt på 68 nettoslag följd av Enar Larssons 69.

Inger Albinsson segrade i C-klassen med att gå på par.

Sommarens lirare är nu avgjord Jag nämnde i senaste bulletinen att det var olidligt spännande vem som skulle segra. Janeric som ledde med ett slag kände spänningen inför sin runda: Hittills under sommaromgången har jag inte känt något annat än att det skall bli trevligt och kul att gå en runda med ”Seniorkolleger”, men idag kändes faktiskt en viss nervositet; ledningen med ett slag gjorde sig påmind.

Det började bra med 42 brutto ut, men liret var ojämnt och det blev 47 slag in. Det var extraordinärt trevligt och lättsamt att gå i sällskap med Maja Tell och Berit Larsson. När vi stod på 15e tee och temperaturen började nå 30-gradersstrecket, föreslog Berit att vi skulle slänga kläderna och golfutrustningen efter utslaget på 16e och bada med fåglarna i dammen istället. Eftersom vi hade hyfsade rundor på gång, så kämpade vi vidare och hålade ut. Janeric drygade ut ledningen med den rundan och segrade med 407 slag. Tvåa blev Christin Carlsten Bure med 412 slag och trea Vivianne Hudin med 418 slag. Prisutdelning sker den 10 augusti. Resultatlistan hittar ni på vår hemsida.

 

Birdie tävlingen är också avgjord. Inte lika spännande men kul med så många rapporterade birdies under juli omgångarna. 39 stycken varav sex på hål 7. Ingen kunde matcha Ulf Janssons 6 birdies. Lennart Sandberg och Jan Ståhl kom därefter med vardera tre rapporterade birdies. Ulf hoppas att du är med den 10 då du kan få både applåder och det fina priset. Bilägger resultatlistan.

Den 10 augusti har vi kanonstart  med efterföljande gemensam bjudlunch och prisutdelning. Vi kommer vid sidan av spelomgång 10 även ha en lagtävling i form av poängbogey. Mer information om hur vi kommer att tävla kommer i nästa bulletin. Men redan nu vill jag att ni tänker på om ni vill delta i måltiden så Mark kan planera rätterna. Menyn för den 10/8  kommer finnas vid scorekorten nu på tisdag. Mark vill att ni markera med ett streck om ni önskar kötträtten eller fiskrätten. När ni på min golf anmäler er till den 10 vill jag även att ni ska kryssa för önskemål om starttid vid anmälan, och att tidig start betyder fisk, sen start betyder kött och inget önskemål betyder att man inte vill ha lunch. Lunchkuponger kommer Jan Holm att dela ut till alla som önskar lunch.Observera att alla startar 09:00 eller 09:10.

Till Waxholms matchen den 5 augusti finns fortfarande en ledig plats. Viktigt att vi kan ställa upp med fullt lag. Anmälan görs i Min Golf under tävling på Åkersberga GK.

Slutligen hälsar vi en ny medlem Ernst Engman välkommen  till vår stora skara trevliga seniorer. Vi är nu 167 seniorgolfare i vårt glada gäng.

Nu håller vi tummarna för våra två representanter i OS golfen. Första rundan gick OK.

Hälsningar

Jan Almqvist för seniorkommitten

Slut på bulletin nr 16

Bulletin 15

  Birdietävling      Resultat Tryck Här

Hej golfvänner!

I fredags hade vi besök av våra seniorvänner från Arninge för årets match. På fotot nedan ser ni Bertil, Gunilla och jag i spänd väntan på att resultaten skulle bli färdigräknade.  Det blev en jämn match 720 mot 723. Segerbucklan hamnade hos oss vilket ni kan se på det andra fotot där deras seniorordförande Jan Grönwall överlämnade den till oss. Tack alla som kämpade bra!

Nu är det dags att anmäla sig till nästa match mot Waxholm. Den 5 augusti kommer dom till oss och då ska vi förhoppningsvis vinna även över dom. Ni anmäler er på min golf under tävling. 1 augusti är sista dagen för anmälan och max 20 personer från respektive klubb får delta.

I tisdags hade vi som vanligt flera bra resultat. Vad säger ni om Anders Björks 65 runda? För att inte tala om Jan-Olov Sanders och Håkan Svenssons 67 rundor i A-klassen. I C klassen segrade Yvonne Persson på fina 68 nettoslag, följd av Nils Ström med 69 slag och Inger Albinssons 72 runda. I B klassen hade Janeric Sundqvist, Björn Arvidsson och Jan Holm 70 slag. Vi övriga kunde glädjas av fint golfväder och som vanligt trevligt umgänge i bollarna, samt en fin välskött bana. Ett särskilt tack till banpersonalen som jobbar från tidiga morgonen för att vi ska ha en välskött bana att spela på.

Nu har vi bara en omgång kvar innan vi ska kora ”Sommarens spelare”. Det är riktigt spännande i toppen. Janeric Sundqvist leder på 414 följd av Christin Carlsten-Bure på 415.

Lika spännande är inte Birdietävlingen där vi också har bara en omgång kvar. Ulf Jansson har 5 gjorda birdies, men han släppte in oss övriga i tisdags då han gick runt utan birdie. Så allt kan hända nästa tisdag? Bilägger aktuella ställningen:

Prisutdelning kommer att ske den 10 augusti, då vi har kanonstart kl 09:00 med efterföljande gemensam bjudlunch. Härligt att vi äntligen kan genomföra en gemensam lunch tycker jag.

Matchspelet är nu inne på kvartsfinaler i A och B klassen. Kom ihåg att dessa ska vara klara senast den 1 augusti.

Lev väl och svinga lugnt

Hälsningar

Jan Almqvist för seniorkommitten

Slut på Bulletin 15

Bulletin 14

Hej golfvänner!

Fram till strax efter 14:00 hade vi som vanligt på tisdagarna vackert golfväder, men sen brakade det loss. Själv satt jag säkert i bilen på väg hem efter en mkt trevlig runda med bra resultat. Kan tänka att några bröt då det blixtrade. En riktig störtskur kom ju också.

Många var det som spelade fantastisk golf:

Christin Carlsten Bure gick runt på finfina 60 netto. Övriga i B-klassen under 70 var Vivianne Hudin med 68, Claes Bure och Bernt Olsson med 69.

I A-klassen segrade Jan Ståhl med fina 62 nettoslag följd av Gunilla Hansson med 63. Ulf Jansson med 68 leder birdie matchen efter tre nya birdies under rundan.

I C-klassen gick Bengt Strömstedt (64 ) och Charlotta Juul (69) under 70 nettoslag. Ett stort grattis till er alla!

Jan Ståhl har inkommit med följande skildring från tisdagens runda: I bollen 8.10 idag hade vi en underbar runda med mycket bra spel där alla fyra var på par eller under,

Lars-Göran Elm 70 netto, Leif Lund och Nils Blomgren på 71 samt min 62 runda som pricken över i-et, enda skillnaden för mig var att jag inte hade något dåligt hål.

Det blev en birdie var för Nils och mig som var markörer till varandra, Nils gjorde sin på hål 9 och jag min på hål 11.

Vi hann som tur in innan det tråkiga vädret kom in över de sista bollarna.

 

Vår egen RyderCup kapten Bo Lindquist har till årets match sett till att vi har en unik logga och skriver följande:

För sjunde året i följd kommer spelsäsongen att avslutas med en klubbtävling mellan Åkersbergas och Österåkers seniorer. Tävlingen är upplagd på liknande sätt som Ryder Cup och går av stapeln 30.9 och 1.10. Vardera klubben representeras av 16 spelare och första dagen spelas Bästboll och andra dagen Single Match.  Inbjudan att delta går till de som ligger i topp efter årets seriespel.

För att se vilka som ligger bäst till kan du gå in på klubbens hemsida och under fliken ”Seniorkommittén” klicka på ”Seniorgolfen Resultat 2021”

Jag tror och hoppas att vår klubb även i år kommer att representeras av både män och kvinnor från grupp A, B och C.

Eftersom Ryder Cup säkerligen är namnskyddat kallar vi vår tävling SenioRyderCup vilket framgår av vår tävlingslogga.

Hoppas vi kan återta den magnifika pokalen i år.

/Bo Lindquist                             

 

Skickar med ställningen i birdie tävlingen som det ser ut nu och sist en påminnelse om att anmäla er till matchen mot Waxholm den 5 augusti

 

Ha det bra i värmen tills vi ses igen

Hälsningar

Jan Almqvist för Seniorkommitten

Birdietävling  Resultat Tryck Här

Slut på bulletin 14

Bulletin 13

Hej golfvänner!

I gårdagens runda har vi en som vi speciellt ska hylla – Ulla Ganmark – som gick runt på 59 nettoslag! Jag hade nöjet att vara Ullas markör. Fantastiskt stabilt och fint spel. I vår trevliga boll hade vi även en – höll nästan på skriva utrikes gäst. Adam Lagerfält från Gotland gästade vårt spel. Det var Per Lundell som lyckats få med sin kompis. Adam hade osmaken att vinna över både Per och mig med sina 67 netto och två birdies. Jag lovade att inte skriva något om Pers spel denna dag.

C-klassen och gårdagens spel vann som ni förstår Ulla. Kan inte nog berömma hennes spel. Tvåa och trea  var Charlotta Juul med 68 netto och Martin Larsson med 69.

I B-klassen segrade Bernt Söderberg med 62 slag netto. Tätt följd av Björn Arvidsson 63 slag och Ulf Andersson med 64.

A klassen delades av Nils Blomgren, Jan-Olov Sanders och Anders Westberg med 65 nettoslag. Ja ja jag ska Christopher också nämna att klubbens tidigare ordförande Friis gick runt på fina 66 slag.

I och med gårdagens runda har nu årets birdie tävling startat. I bilagan kan ni se de hittills inrapporterade birdies med Uffe i ledningen.

I tävlingen ”Sommarens lirare” har vi nu kvar tre omgångar med Janeric Sundqvist i ledningen.

Fredagen den 16 juli möter vi Arninge hemma. Det finns en enda plats kvar trots att det står 20 anmälningar. Det beror på att Janne Grönvall ordförande för Arninges seniorer har anmält sig hos oss. Den första som nu mailar till John – john.m.vreede@gmail.com – kommer in i laget. 50 kronor som går till priser kostar det för oss.

Det är nu möjligt att anmäla sig till matchen mot Waxholm hemma den 5 augusti. Samma premisser som mot Arninge. 20 första anmälda bildar vårt lag. 50 kronor kostar nöjet. Se den speciella fliken för tävling mot Waxholm

Matchspelet fortgår. Tyvärr var vi tvungna att lotta två matcher som inte lyckades få till sitt spel. Resultaten så här långt framgår av bilagan.

 

I senaste bulletinen skrev jag om önskemålet att luncha fram till kl 15. Intresset visade sig vara minimalt – endast en. Siw har emellertid fortsatt samtalet med Mark. Resultate blev:

Inget utökat öppethållande för lunch men för den som så önskar går det bra att förboka lunch innan man går ut så reserverar restaurangen en portion och man kan äta efter avslutad runda🍲

Om man hellre vill förboka ”dagens” för att ta med hem går det oxå bra

Mark hälsar att han gör allt för att vi ska trivas och inte gå hungriga från klubben.

 

Hälsningar

Jan Almqvist för Seniorkommitten

Birdietävling        Tryck här för att se resultatet

Fint pris till vinnaren!

Slut på bulletin 13

Bulletin nr 12

Hej golfvänner!

Nu har vi redan gått in i juli månad och då har vi vid sidan om ”seriespelet” även en Birdie-tävling med det fina priset skänkt av Jan-Olov Sanders. Omöjligt att värdera priset i kronor men många många är det vi talar om och äran.

Reglerna är enkla:

Maila gjorda birdies, namn, golf-id, hål nr, datum och markör till almqvist.jan@gmail.com. Senast under juli månad. Vid lika antal birdies så går vi på hålets svårighetsgrad enligt slopen och om det fortfarande är lika på handikappet. Och om det fortfarande är lika så vinner det vackra könet. Och om det är flera kvinnor så lottar jag. Klart som korvspat.

 

I tisdags var det åter en varm dag med massor av fina resultat.

I A-klassen visade vår tränare Eva Hultgren klass med fina 67 nettoslag, Roger Nilsson, Per Lundell, Ulf Jansson, Lars Sandberg och Jan-Olov Sanders kom därefter med 69 slag.

Vivianne Hudin ville inte vara mkt sämre än Eva med sina 67 slag i B-klassen. Dan Olind och Sven Björk gick runt på fina 68 slag.

I C-klassen gick Enar Larsson också runt på 67 slag följt av Billy Bohlin och Anna-Lena Jägermo på 70 nettoslag.

”Sommarens lirare” har nu kommit till halvlek 4 ronder återstår. Spänningen är olidlig.

 

Före och efter spelet fick jag synpunkter på att flera gärna skulle ha ätit lunch men då restaurangen slutar lunchserveringen kl 14:00 hinner de sent startande inte in i tid.

Nu när restriktionerna pga av pandemin lättats skulle vi kunna pröva  möjligheten med förlängd lunch. Lars Sandberg har därför haft ett samtal med Mark (krögaren) om det skulle vara möjligt att förlänga lunchtiden på tisdagarna. Mark skulle kunna tänka sig ha lunchservering fram till kl 15 om minst 10 st lunchar. För att utröna intresset vill jag att de som tänker stanna för lunch de närmaste tisdagarna antingen sänder ett sms 0703713884 eller ett mail till siw.g.larsson@ gmail.com så samlar Siw ihop svaren och pratar vidare med Mark.

 

Kom ihåg att anmäla er till Arninge matchen hemma den 16 juli. Senast den 13 juli 5 platser finns kvar. Startavgiften på 50 kronor går oavkortat till priser.

 

Svinga lugnt i sommarvärmen.

Hälsar

Jan Almqvist för Seniorkommitten

Slut på bulletin nr 12
Bulletin nr 11

Hej golfvänner!
I tisdags fick vi känna på tropisk värme. Trots detta spelade flera fantastiskt bra golf. Om jag inte räknar fel var det hela 16 stycken som gick under 70 slag netto. Imponerande!
Värmen och de torra banorna innebar fin rull på slagen vilket gjorde sitt till om man hamnade på fairway förstås. Flera av oss saknar betande får. Gräset är väl högt om man hamnar fel på utslaget vid vissa av hålen. Vi kunde även glädjas över den fina kopian av klubbhuset på hål 4.
I A-klassen hamnade både Lennart Sandberg och Lars Wilhelmsson på 67 netto. Per Lundell kom strax efter med 68 slag.
I B-klassen var det ändå mer imponerande resultat – Björn Arvidsson och Evert Sandahl gick runt på 65 slag tätt följda av Claes Bure och Janeric Sundqvist på 66 .
I C-klassen toppade Ylva Ödman resultatlistan med 67 nettoslag följd av Christian Juul med 69 slag och Errol Stehn s 70 slag.
Hoppas att ni hör HURRA ropen från Enebyberg!!!!
Alla resultat kan ni läsa på vår hemsida. Där kan ni också se ställningen i ”Sommarens lirare” tävlingen. Nästa tisdags har vi avverkat hälften av de 8 omgångarna. Vinnare blir den som har de bästa 6 rundorna.
Ni som match spelar kom ihåg att spela er match senast under nästa vecka. Anteckna resultaten i Seniorpärmen senast den 4 juli.

Under juli kommer vi komplettera tävlandet med en Birdie tävling. Vi tävlar om ett fint pris tillverkat och skänkt av Jan-Olov Sanders- se bifogat foto. Den som gör flest birdies under de fyra juli omgångarna oavsett klass och rapporterar in till almqvist.jan@gmail.com vinner priset.

Den 16 juli har vi match mot Arninge hemma. Anmälan finns nu utlagd på Min Golf. De första 20 som anmäler sig blir vårt lag. Se bilagda inbjudan.

Slutligen trots att det är Midsommar imorgon med sill och kanske nubbe, så gäller det att komma ihåg att anmäla sig senast på lördag till nästa tisdag. Då vi förhoppningsvis ses.

Med önskan om en riktig Glad Midsommar från
Seniorkommitten
Hälsar Janne

Se Inbjudan Arninge 2021 här
 
Det fina birdypriset
Slut  på bulletin 11
Bulletin nr 10
Hej golfvänner!

I tisdags spelade vi Scramble för första gången på lång tid. Det var tufft i den starka motvinden på många hål. I min boll pratade vi om det krävdes två eller tre klubbor extra för att nå fram på korthålen. Men det klarade segrande lag ( Tord Norberg, Ingamaj Holmlund, Göte Persson och Birgitta Lindgren) galant med totalpoängen 59,2. I fotot nedan ser ni det glada gänget efter prisutdelningen. Tätt efter kom (Kurt Kangas, Jan Ternau, Evert Sandahl och Christian Juul) på 59,4. På tredje plats kom (Jan Ödman, Martin Larsson, Rolf Lindström och Siw Larsson) på 59,7. Krögaren körde runt med påsar med godsaker i. Hoppas att det smakade bra.

Nästa tisdag fortsätter vi med tävlingsomgång 3. Vid det här laget vet ni att det gäller att anmäla sig senast under lördagen före på Min Golf. From den omgången gäller några smärre ändringar i våra regler för tisdagsgolfen. Dels gäller det att vi nu ska byta scorekort med markören i bollen och dels att de med handikapp 36+ får spela på sitt handikapp. Byte av scorekort följer av att de särskilda Corona reglerna är borttagna av golfförbundet. Seniorkommitten har vidare beslutat att upphöra from nu med den särskilda regeln om att de med 36+ endast får spelhandicap utifrån 36. I och med det nya handikappsystemet har gränsen vid 36 för officiellt handikapp borttagits och även om vi skulle kunna ha kvar den tidigare regeln har vi kommit fram till att det är mest rättvist att ta bort den. Arninge och Österåker har också 54 som gräns för sina seniorer. Bifogar de nya reglerna där jag markerat ändringarna.

Första omgången i matchspelet är nu avklarat. Andra chansen ska vara avklarad senast den 4 juli. Viktigt att ni hittar er motspelare och bokar tid så ni hinner spela. Tyvärr var vi tvungna att lotta en match i den första omgången. I seniorpärmen finns nu uppdaterat spelschema och snart även på vår hemsida.

Under juli månad kommer vi att genomföra en birdie tävling under de 4 omgångarna. Mer om det i nästa bulletin då ni även får se en bild av det fina priset.

Svinga lugnt och titta på bollen

Hälsningar

Jan Almqvist för Seniorkommitten

Tävlingsbestämmelser för Seniorgolfen juni 20212

Slut på bulletin nr 10
Bulletin nr 9

Hej golfvänner!

Ännu en tisdag med fint golfväder och drygt 100 deltagare. Kul att det är så stort intresse!

Några spelade mkt bra andra mindre bra. Resultaten kan ni se på vår hemsida.

Vi uppmärksamma följande fina resultat:

Johan Scharp i A-klassen gick runt på 68 nettoslag

Christin Carlsten Bure (B-klassen) hade återigen en fantastisk runda – 67 nettoslag. Leder nu ”sommarens lirare”

Sten Reideby (C-klassen) fina 71 nettoslag.

 

Dagens ”överraskningsfika” efter hål 5 stod kommitte ledamöterna Siw, Bo och Christian för. Hembakat och dricka från kiosken bjöds det på. Ett stort tack till denna goda och läskande överraskning!

Siw hade också ordnat en tävling där vi skulle gissa antalet peggar i en ganska stor burk. Greta Söderberg var en fena på att gissa rätt då hon prickade in 290 Pegs som var det exakta antalet.

God 2:a var Berndt Johansson som gissade på 288

Och 3:a Gunnar Eriksson på 283

Greta du kommer att få ett paket bollar och kanske också en fin pegg. Hoppas att du är med nästa tisdag då vi ska spela Texas Scramble för då kan du få priset och även en applåd.

 

Texas scrambler spelar vi nästa tisdag – anmälan som vanligt på Min Golf senast lördag.

Varje lag består av tre eller fyra spelare. Samtliga spelare slår var sin boll från Tee. I en fyrboll måste alla spelare göra fyra utslag och återstående två är fria. Vid en treboll måste spelarna göra fem utslag och tre blir fria. Därefter väljer laget från vilket läge (dvs från vilken boll) de vill fortsätta spela och markerar denna. Den spelare vars boll är vald får stå över sitt andra slag, slagen därefter slås av samtliga spelare. Undantag från den här regeln är att vid par tre behöver ingen stå över. Här ett exempel: A,B,C och D slår ut från TEE. Man väljer att spela vidare från C:s slag, så andra slaget slås av A,B och D (C står över). I efterföljande slag på hålet slår samtliga sina bollar. Avstånd från vald boll ett scorekort dock ej närmare hål. Man får återskapa läget i en bunker genom att kratta. Regler för Slaggolf gäller, max antal slag = hålets par +5, summera scoren på rundan och dra av erhållna slag.

Tacksam om ni nogrant fyller i scorekorten och tydligt uppe i högra hörnet antecknar lagets nettoslag. Prisutdelning utomhus – tänk på avståndet – de tre bästa lagen får priser.

Då vi fortfarande inte kan genomföra en gemensam luch kommer Wraps med antingen veg skagenröra eller med rostbiff + dricka att delas ut under spelets gång (ca kl 11-12) av Marc som kör runt med golfbil.

 

Utmaningen på Ängsö GK

I fredags i strålande sommarväder spelade vi första delen av årets match mot Ängsö på deras fina bana. 22 året vi möts.

Nedan ser ni två foton på deltagare under förberedelserna. Vid den tidpunkten trodde vi fortfarande på vinst.

Men vi kommer igen när de gästar oss den 20 augusti. Vi är 8 deltagare från varje lag. Av tradition har kommitteledamöterna förtur till platserna.

Varma hälsningar

Jan Almqvist för Seniorkommitten

+++Slut på Bulletin nr 9+++

Bulletin nr 8

Hej golfvänner!

Känns som jag upprepar mig när jag säger att i tisdags hade vi återigen en golfdag i fint väder trots lite kylig vind. Vi var 115 deltagare – måste vara ett rekord. From nästa tisdag har vi första starttid klockan 07:00. Kom ihåg att anmälan görs enbart på Min Golf och senast 23:59 på lördagen.

Ni vet väl att ni kan hitta resultatlistor på vår hemsida. Det är Jan Holm som förnämligt sköter det så vi kan följa årets tävlingar – säsongens lirare och årets vinnare i A-, B- resp C klassen. De sju bästa resultaten räknas när det gäller hela säsongen och de 6 bästa när det gäller sommarens- resp höstens lirare.

Efter första omgången tog Per-Erik Norrman ledningen i A-klassen med finfina 68 nettoslag. I klass B leder Christin Carlsten Bure med sin fina runda på 71 nettoslag. I C-klassen applåderar vi Tommie Elofsson med sina 72 nettoslag.

I en av tisdagens bollar hände följande på tee:

Bollen är uppeggad. Spelaren har påbörjat sin swing. Klubbhuvudet närmar sig bollen med full speed. Innan bollen blir träffad faller den av. Nu träffar klubban bollen som just fallit av peggen. Resultatet av slaget blev minsann inte vad spelaren hade tänkt sig. Frågan uppstod: har spelaren gjort ett golfslag eller ej.

Vår egen regelNisse reder ut begreppen:

Som jag uppfattade beskrivningen, gäller Regel 6.2b.

(5) En boll är inte i spel förrän ett slag har gjorts. Vare sig bollen är peggad eller på marken när hålet ska startas eller ska spelas igen från tee enligt en regel:

 • är bollen inte i spelförrän spelaren slår ett slag mot den, och
 • bollen får lyftas eller rubbasutan plikt innan slaget slås.

Om en peggad boll faller av peggen eller stöts ner från peggen av spelaren innan han/hon har slagit ett slag mot den, får den peggas om var som helst på tee utan plikt.

Men om spelaren slår ett slag mot den bollen medan den faller av eller efter att den fallit av, blir det ingen plikt, slaget räknas och bollen är i spel.

OK det var alltså bara att bita i det sura äpplet och räkna det som ett slag och slå andra därifrån bollen hamnade.

När vi ändå är inne på regler kan vi ta en till som jag fått från Nils där tillämpningen skiljer sig om man spelar match. Vårt matchspel har ju precis startat.

Regel 6.1 Starta spelet av ett hål

6.1a När ett hål startas

En spelare har startat ett hål när han/hon slår ett slag för att starta hålet.

Hålet har startats även om slaget gjordes från en plats utanför tee (se Regel 6.1b) eller slaget annullerats/återkallats enligt en regel.

6.1b En boll måste spelas från tee

En spelare måste starta varje hål genom att spela en boll från någon plats inom tee enligt Regel 6.2b.

Om en spelare som startar ett hål spelar en boll från en plats utanför tee (inklusive från fel uppsättning av teemarkeringar för en annan teeplacering på samma hål eller ett annat hål):

(1) Matchspel.

Det blir ingen plikt, men motspelaren får återkalla slaget:

* Detta måste göras omedelbart och innan någon av spelarna slår ännu ett slag. När motspelaren återkallar slaget, kan han/hon inte ta tillbaka detta.

* Om motspelaren återkallar slaget, måste spelaren spela en boll från tee, och det är fortfarande hans/hennes tur att spela.

* Om motspelaren inte återkallar slaget, räknas slaget och bollen är i spel och måste spelas som den ligger.

(2) Slagspel.

Spelaren får den allmänna plikten (två pliktslag) och måste rätta till misstaget genom att spela en boll från tee:

* Bollen som spelats från en plats utanför tee är inte i spel.

* Det slaget och eventuella ytterligare slag innan misstaget har rättats till (samt slag som slagits och varje pliktslag enbart från spel med den bollen) räknas inte.

* Om spelaren inte rättar till misstaget innan han/hon slår ett slag för att starta ett annat hål eller, om det rör sig om det sista hålet för ronden, innan hans/hennes scorekort lämnas in, blir spelaren diskvalificerad.

Mycket regler är det att hålla reda på

Ha det nu så bra och kom ihåg att smörja in er med solkräm

Hälsningar

Jan Almqvist för Seniorkommitten

====Slut på Bulletin nr 8=====

Bulletin nr 7

John Vrede som är den i kommitten som fixar startlistorna ringde och påpekade att jag skrivit fel From nu gäller följande när det gäller att anmäla till seniorgolfens tisdagsgolf: Anmälan senast lördag 23:59 före aktuell tisdag på Min Golf /sök tävling/senioromgång…. Detta för att John ska hinna med att fixa till så att önskemålen om att få tider i anslutning till samåkande kan göras i möjligaste mån. Ni som samåker kom ihåg att kryssa i samma tidsspann (tidig resp sen start) och om ni inte tidigare meddelat John att ni har detta önskemål så maila honom: john.m.vreede@gmail.com Efter att ni kunnat ta del av startlistan på Min Golf får ni ringa Receptionen om ni pga sjukdom avbokar tiden. Kom även ihåg att markera för annan tee om ni som är 70+ önskar det.

Reglerna för vårt tävlande på tisdagarna och för matchspelet finns på hemsidan SENIORGOLFEN. Kom ihåg att första omgången matchspel ska vara klart senast den 13 juni.

Tur med golfvädret har vi haft under denna års kalla maj månad. Hoppas att ni lyckades bättre än mina katastrofalt dåliga första 9 hål. Ett avskräckande exempel på hål 6. Slicade utslaget till högra instängslade området med högt gräs och en massa kvistar, men inga betande får. Slog ingen P boll tokigt nog. Vi hittade bollen. Slog ett slag. Bollen hamnade fortfarande inom stängslet. Nästa slag över stängslet i ”bäcken”. Vad lär man sig av detta. Jo slå alltid en P boll. Om du inte dömt ut första slaget och inom 3 minuter hittar bollen meddela då att den är ospelbar och gå till en förhoppningsvis bra plats bakåt i flagglinjen. Betydligt trevligare är det att berätta om att Ann Mari Gydal spelade 65 netto i tisdags med Tommy Lindgren som markör. Vi hade trevligt i vår boll förutom Ann Mari så spelade Göte Persson och Evert Sandberg. Inga speciella händelser kan rapporteras förutom mycket skratt och glam mailade Tommy. Ytterligare ett bra resultat rapporterades från Bo Nystedt: 80 brutto o 67 netto 😀
Ann Mari och Bo kan hämta varsitt golfpaket i receptionen efter nästa tisdagsgolf.

Jag har även fått följande dråpliga naturskildring från Janne Larsson: Jag misstänker att vår krögare har utbildat ett gäng kråkor som skall straffa alla seniorer som tar med egna mackor. På femte hålet, precis när jag puttade för par, kröp en kråka in i min hyrbil och robbade mig på min hemmasnickrade ägg och falukorv-macka som jag ämnade förtära mellan nian och tian. Kråkan hann hacka sönder plastpåsen och smeta i sig halva smörgåsen innan jag skrämde iväg hen med puttern. Så det blev ett besök i kiosken istället och 48 kr till kråkdresseraren. Undrar om det är samma kråka som en i min boll för något år sedan råkade ut för på samma hål? Kråkan som vi nu tror är dresserad av krögaren lyckades få ned dragkedjan på bagen och få ut lunchmackan.

OK nu är det slut på sällskapsspelet. Nästa tisdag 1 juni spelar vi första omgången i årets tävling över 16 omgångar där vi kommer räkna de 7 bästa resultaten. Under de första 8 omgångarna kommer vi tävla om sommarens lirare – de 6 bästa resultaten kommer att räknas.

Till slut vill jag ta upp en regelfråga som några diskuterade under senaste rundan. Och svaret på regelfrågorna finner du under avsnittet REGELFRÅGOR.

Jan Almqvist för Seniorkommitten

Bulletin nr 6
Tillfälliga lokala regler Tryck för att läsa

Hej golfvänner!

Även denna tisdag var vädrets makter goda mot oss. Perfekt golfväder skulle jag säga!

Det är hårda villkor att erövra våra fina logobollar. 70 nettoslag eller bättre är tufft att erhålla så här tidigt på säsongen. Men två rapporter har inkommit om fantastiska resultat.

Bernt Söderberg (B-klassen) gick runt på 69 nettoslag

Göte Persson (C-Klassen) som skrev följande:

Hade i dag igen förmånen att gå i en jättetrevlig boll, 9,50. Vilket gjorde att jag klämde i med en 70 runda netto i C-klassen. Tommy Lindgren som markör.

Grattis till er båda. Varsitt golfpaket är ni värda.

För Ulf Jansson gick det båda ned och upp, mest upp med två birdies:

Inte så mycket att berätta om resultatmässigt men en trevlig boll tillsammans med Bosse, Lars och Christina. Det gick trögt de första 9 hålen sen lossnade det och jag gick 2 över par på sista nio. Det blev 2 birdies på hål 15 och 17.

Synd Ulf att vi inte räknade birdies denna tisdag. Under Juli månad planerar vi ha en birdies tävling. Då den oavsett klass som har flest birdies kommer få ett fint konstverk i pris tillverkat av Jan Olov Sanders. Mer om detta senare.

Siw Larssons boll 09:40 hade nöjet? att få träffa huggormen vi nämnde i senaste bulletinen. Nu på vägen mellan hålen 3 och 4. Kanske dags att varna för den?

 

Nu till dagens stora glädje nyhet. From juni månad startar vi vår serietävling. Där vi under säsongen räknar de 7 bästa resultaten och även kommer kora ”sommarens lirare” och ”Höstens lirare”. Då kommer anmälan till spel att ske i Min Golf. Men till nästa tisdag den 25 maj anmäler man sig till:

golftisdag2021@gmail.com med namn, golf-id och ev. tidig/sen start.

 

Träffade Nils Ström igår. Han nämnde att det kan finnas några bland oss som tror att den lokala regeln om lägesförbättring på finklippta delarna av banan även gällt greenerna. Så är det inte. Men eftersom greenerna tyvärr tar tid på sig att komma i skick i år har klubben bestämt from idag en ny lokal regel om att lägesförbättring inom ett scorekort även gäller på greenerna. Reglerna bifogas.

Lev väl tills vi ses igen!

Hälsningar

Jan Almqvist för Seniorkommitten

 
Bulletin nr 5

Hej golfvänner!

Tänk vilken tur vi hade med vädret i tisdags. Ännu en fin och trevlig golfrunda. I min boll hade jag trevligt sällskap med Anita Häll, Ylva Ödman och Anders Björk. Anders visade upp oanade talanger i bollupplockning. Så fort vi andra hålade ut var han framme med sin mackapär på putten och tog upp bollen åt oss. Vilken gentleman!

Janne Larsson undrar om följande runda av Börje Ryhn kan vara rekord i seniorgolfen ? Börje lyckades från elvans tee pricka 100-markeringen på tian, med en beryktad snedträff. Men det var inte resultatet av dålig golf. Den gode Börje imponerade med ett slutresultat på 69 innehållande bl. a. två birdies och en rekylträff på tallen på 18. Annars hade det blivit 67. En sådan bedrift måste resultera i ett bollpaket. Snyggt spelat Börje!

Som ni kommer ihåg hade vi en birdie tävling i tisdags. Den i varje klass (A,B o C) som gjorde flest birdies (minst 2) vinner ett golfpaket. Med kravet minst 2 blev det lite för svårt för oss i B o C klassen. Men i A klassen har jag fått följande inrapporterade birdies:

Ulf Jansson 4 st  Tord Norberg 3 st  Per Erik Norrman 3 st  Börje Ryhn 2 st

Grattis till er alla fyra. Bollpaketet går till Ulf som skrev följande efter sin finfina runda:

Jag gick i en trevlig boll med Leif, Olle och Göte. Spelet flöt på bra. Känner mig mycket nöjd med rundan med 4 birdies – hål 1, 9, 13 och 17. Resultatet blev 74 slag brutto eller 71 netto (36 poäng)

Angående matchspelet som nu 37 anmält sig till är planen att starta upp det i juni. Om någon ytterligare önskar vara med är det OK att betala in 150 kronor och maila till mig Namn och golf-id senast 15 maj.

Kom nu ihåg att anmäla er senast på lördag till nästa tisdag på adress:golftisdag2021@gmail.com med namn, golf-id och önskan om tidig eller sen start. Glädjande att vi är så många som vill spela. För att vi ska få med alla kommer vi att utöka starttiderna från tisdag med tider från 07:10 tom 11:30. Hoppas att fler än tidigare omgångar fyller i önskan om tidig start! Värmen ska ju nu komma.

Hälsningar                                                                                                                                                                                                                                Jan Almqvist för Seniorkommitten

Bulletin nr 4

Hej seniorer!

I tisdags fick vi en fantastisk golfdag! Vädret blev mycket bättre än vad prognoserna utvisat. Många hade också fina resultat. Per Lundell spelade på 70 nettoslag. Imponerande resultat så här i premiären. Flera gjorde birdies bla. Anita Häll på hål 5. Synd för Per och andra med bra resultat att omgången inte räknas. Pga av att banan hade tre provisoriska greener så var inte rundan handikappgrundande. Själv gick jag runt på 73 nettoslag i en mkt trevlig boll. Där jag bla fick lära känna en ny medlem Kjell Anvreten. Passar på att hälsa nya medlemmar välkomna till seniorgolfen. Kjell som kommer från Sollentuna GK nämnde att han uppskattar tystnaden på vår fina bana. Inget buller från bilar, utan bara fågelkvitter. När jag stod på puttinggreenen hörde jag (Yvonne Persson tror jag det var) utbrista ”ser ni älgarna”. Jag trodde jag hörde fel, men följande mail från Siv Andell Jonsson bekräftar sanningshalten:

Vid gårdagens seniorgolf fick Lotta Juul och jag en fin naturupplevelse. Framme vid green 7 upptäckte vi två stora älgar som studerade oss nyfiket. De stod mellan utslags platserna 45 och 49 på 8an. 

Ja inte nog med att vi har en svanfamilj utan också älgar. Veckans logobollar går till Siv för detta inskickade mail. Nästa tisdag den 4 maj blir det ännu en sällskapsrunda. Men denna gång är den handikappgrundande då banan nu endast har två provisoriska greener. Kom ihåg att anmäla deltagande på mail golftisdag2021@gmail.com senast på lördag med namn, golf-id och önskemål om tidig eller sen start.

Ha nu en fin Valborg! Hälsar Jan Almqvist för Seniorkommitten

Bulletin nr 3

Hej!

Äntligen är det dags att starta vår tisdagsgolf. Vår första spelomgång är nästa tisdag den 27 april.

Som jag skrev senast kan vi inte börja själva tävlandet pga Coronan. Utan vi får göra som förra säsongens inledning spela sällskapsspel. Det innebär följande rutiner:

Anmälan till tisdagsgolfen ska vara inne senast 24:00 lördagen före aktuell tisdag.

Anmälan gör du på adressen golftisdag2021@gmail.com med namn, golf-ID, samt om du önskar tidig eller sen start.  Om du samåker med någon och önskar nära starttider är det bra om du också anteckna det. 

Inför spelet

 • Håll dig hemma om du har minsta symtom på sjukdom.
 • Anländ till klubben så nära inpå din starttid som möjligt. Undvik att vänta in din tid inomhus i receptionen, shopen eller restaurangen.
 • Använd manuellt alt. digitalt scorekort.
 • Håll fysiskt avstånd till andra personer – både de du möter innan spelet och dina medspelare i bollen.
 • Kolla de lokala reglerna om nyheter och om det är lägesförbättring på fairway

Under spelet

 • Vi spelar sällskapsspel i form av slag golf, som spelas från tee 49, 45 eller 39. Damer från 45 förutom 70+ som kan välja att spela från 39. Herrar från 49 förutom 70+ som kan välja att spela från 45.
 • Håll avstånd till dina medspelare, helst 2 meter.
 • Använd eget scorekort. Dela det inte med dina medspelare.
 • Låt gärna flaggstången sitta i vid puttning.
 • Be någon i bollen att vara din markör, men byt inte kort. Den i bollen med lägst handikapp tar ansvar för att spelet flyter på bra och hjälper till med eventuella regeltolkningar.

Efter spelet

 • Inga handskakningar/kramar för att tacka för spelet.
 • Signera inte varandras scorekort. Vid handikapp runda anmäl ditt resultat på ”Min Golf” efter att du kollat resultaten med din markör.
 • Om du ska stanna kvar på klubben: håll fortsatt 2 meters avstånd till andra personer
 • Om du äter i restaurangen: håll god handhygien och betala med swish eller kort. Sprid ut er och håll avstånd till andra besökare.

På samma sätt som under förra säsongen önskar jag få era berättelser om roliga fantastisk händelser under tisdagsrundan som jag kan vidarebefordra i nästa bulletin. Behöver inte vara HIO utan kanske en boll som fastnade i ett träd, eller något annat fint spel (flera birdies)? Eller en regel diskussion som vi med hjälp av Nils kan lösa.  Ett inlägg per vecka belönas med ett tre pack logobollar!

Hoppas vi få en fin golfrunda på tisdag.

Hälsar

Jan Almqvist för Seniorkommitten

Bulletin nr 2

Hej golfvänner!

I gårkväll hade jag möte med klubbens styrelse och fick då bl.a. veta att öppningen av banan framflyttas en vecka till den 23 april. Detta beroende på det kalla vädret och att det nyanlagda gräset vid bunkrarna behöver mer tid på att rota sig.

Som ni förstår kan vi inte genomföra vår inlednings scramble den 20 april, utan vårt första golfspel planeras nu bli den 27 april.

Någon scramble hade heller inte varit möjlig att genomföra beroende på pandemin. Golfförbundet avråder starkt från tävlingsverksamhet i ett första skede fram till 7 maj. Men tävlings förbudet blir troligen förlängt om inte något radikalt förändras i smittläget.

Vad innebär detta för seniorgolfen? På samma sätt som under inledningen av förra säsongen kommer vi att anordna sällskapsspel på tisdag förmiddagarna. Då vi inte kan använda Giten för anmälan och för att skriva ut startlistor och scorekort får vi göra detta på annat sätt.

Ni får närmare instruktioner under nästa vecka inför första sällskapsspelet den 27 april. Men anteckna gärna redan nu den mailadress ni ska använda – golftisdag2021@gmail.com.

Så snart tävlings förbudet upphör påbörjar vi vårt seriespel. Utifrån era nuvarande handikapp har har jag delat in er i tre klasser. Klass indelningen består över hela säsongen.

Klass A 0-20 (46 st)

Klass B 20,1-27,9 (48 st)

Klass C 28-  (47 st)

Vi är nu 141 anmälda till tisdagsgolfen, varav 42 damer. 35 önskar även spela match.

Matchspelet kommer som senast ha ”en andra chans”, vilket innebär att alla minst får spela två matcher. Då matchspelet planeras starta senare under juni månad finns det ännu chans att betala in 150 kr och vara med. Meddela i så fall mig din anmälan.

Hälsar Jan Almqvist för Seniorkommitten.

Bulletin nr 1

Den långa väntan är snart över, om ca 1 månad planerar vi att inleda årets seniorgolf.

Tyvärr verkar Coronan inte släppa taget vilket troligen innebär att säsongen får inledas med sällskapsspel liknande det vi hade under inledningen av förra säsongen. Vi följer naturligtvis Golfförbundets regler som för närvarande innebär förbud att anordna tävlingar. Mer info kommer inför den planerade starten den 20 april. Tänk va kul det kommer bli att spela på banan med de nya fina bunkrarna!

Tack till alla som hörsammat uppmaningen att betala avgiften snarast och ett särskilt välkomnande till de fyra nya anmälningarna som jag fått besked om.

När vi fått in samtliga avgifter kan arbetet med att skapa årets klassindelning i de tre klasserna (A,B o C) för seriespelet påbörjas. Klassindelningarna beror på handikappet och görs på så sätt att antalet spelare blir lika många i varje klass. Därför kan den ändras från år till år. Den klass man blir indelad i vid säsongens början består under året oberoende av hur ens handikapp utvecklas. I matchspelet har vi två klasser och även i år lägger vi upp matchspels cupen så att alla får spela minst två matcher.

Om någon tappat bort informationen om avgiften som vi önskar få in senast 1 april kommer den här:

Spelaravgiften för seriespelet är 350 kronor och för matchspelet 150 kronor. Betalas via bankgiro 5856-5193. Skriv Namn, golf-id och att den avser Seniorgolfen.

Om någon som fått detta mail vet med sig att hen inte ska spela i år, vänligen meddelar mig det.

Nu hoppas vi på värme och sol och att vi alla som tålmodigt väntar på vaccin snart ska få det.

Hälsar Jan Almqvist för Seniorkommitten.

 


Här en bild över vinnare och pristagare året 2020

Hej golfvänner!

Golfsäsongen lider mot sitt slut trots det fina ja jag vågar säga sensommarvädret.
I tisdags hade vi avslutnings scramblen med prisutdelningar till de bästa i seriespelet, till Sommarens och Höstens lirare och till Matchspelet vinnare. En person stack ut nämligen Per Lundell som tog hem hiskeligt många priser. Grattis till honom och till alla övriga vinnare!
From juli månad kunde vi starta seriespelet detta år som inte är likt något annat år. Dessförinnan spelade vi sällskapsspel, med många fina resultat och vi kämpade om den unika termosen med våran egen logga på.
Flera av oss tyckte det var trevligt att spela Texas scrambler i tisdags. En spelform där man får slå ifrån lite andra platser på banan än vad man är van vid. Man får också i laget tänka strategiskt när man väljer vilket utslag man ska spela från. Inte minst då den vars boll man väljer inte får slå andra slaget. Min förhoppning är att vi under nästa säsong ska kunna spela fler scrambler tävlingar. Resultaten från i tisdags ser ni i bilagan. Jag skickar även med några foton från prisutdelningen.

Ryder Cup 1–2 okt 2020
För 6 året i följd genomfördes tävlingen med upplägg ad modem Ryder Cup mellan Österåker och Åkersberga. Deltagare var de 16 spelare från bägge klubbarna som under säsongens seriespel placerat sig bra eller bäst. Förra året vann Åkersberga men i år vann Österåker med förkrossande siffrorna 19 ½ – 4 ½
Spelformerna var Bästboll Match och andra dagen Single Match. För detaljer se bilagda sammanställningar. På vår hemsida kan du läsa mer om årets Ryder Cup av kaptenen Bo Lindquist.

Med detta avslutar jag årets bulletiner och önskar er alla en fin höst och vinter. Om inte för hoppas jag att vi ses till våren igen.

Hälsningar
Jan Almqvist för seniorkommitten

Avslutnings scrambler 2020

 

Tisdag 2020-09-22
Hej golfvänner!
I tisdags avslutades årets seriespel i strålande väder, med 87 deltagare. Om vi blickar tillbaka kan vi konstatera att vi under årets spel som vanligt haft bra väder på tisdagarna och trots coronan kunnat ha en trevlig samvaro på vår fina bana. Många fina resultat har det också blivit.
I tisdags avslutades också ”Höstens lirare”. Ingen rådde på Per Lundell som vann med 416 slag. Tvåa blev Wilfried Hashagen med 421 slag och trea kom Kurt Kangas med 427 nettoslag summerat på de 6 bästa rundorna. Dessa tre har priser att hämta på vår avslutningsscramblen nästa tisdag den 29/9.

Texas scramble kl 09:00 den 29 sept.
Vi startar på klockan vid det hål laget har blivit tilldelat. Samtliga spela från tee 45. Alltså ingen samling före. Texas scramble spelas i lag om 4 personer där samtliga spelare ska ha fyra utslag. Den vars utslagsboll man väljer får inte slå det andra slaget (gäller ej par tre hål). Vid lag om tre personer ska samtliga ha 5 utslag redovisade. En i laget för scorekortet med antalet slag – summera och skriver tydligt antalet högt upp på kortet som lämnas till undertecknad. Prisutdelningen till de tre bästa lagen i scramblen skjuter vi på till våren 2021.
Anmälan till Texas scramblen görs på sedvanlig plats och i sedvanlig tid i Min Golf. Alla lag kommer att lottas. John Vreede kommer att tillse så att det lottas så rättvist som möjligt.

Seriespelet
I klass A klättrade Wilfried Hashagen till andraplatsen efter en formidabel runda på 62 nettoslag. Ulf Martinsson vann klassen med 489 slag summerat på de 7 bästa rundorna.
Klass B vann Per Lundell med 487 slag före Anita Häll 490 slag, med en fin 67 runda.
Klass C Vann Christian Juul med 488 slag före Berit Larsson 495 slag.

Matchspelet
Segrare i A-klassen blev Inge Strand och segrare i B-klassen Per Lundell (tycker jag skrivit detta namn många gånger nu) De två möts nu i en super final.

Prisutdelning
Efter scramblen kommer prisutdelning ske på ett så corona säkert sätt som möjligt. Vi kommer att ha tre markerade områden vid grässlänten utanför klubbhuset. Där jag önskar att i första området de 6 topp placeringarna i A, B resp C-klassen i seriespelet infinner sig.

I nästa område matchspelets 1,2 och trea i de båda klasserna infinner sig

i det tredje området Höstens lirare – de tre främsta samt de tre topplaceringarna Sommarens lirare.

Alla resultat finns på vår hemsida. Hör av dig om du inte hittar dom. Priser som inte avhämtas av spelare eller ombud vid prisutdelningen kommer att läggas till nästa års prispott.

Tyvärr kan vi inte ha sedvanlig lunch denna gång. Utan vi får alla hjälpas åt att hålla avstånden.

Med detta är inte säsongen helt över. Vi har en Ryder Cup match mot Österåker dagarna 1 och 2 oktober. De som är uttagna har fått information av Ryder Cup kaptenen Bo Lindquist.

Om ni orkat läsa hit vill jag bara säga tack för för era glada tillrop under tisdagarna och vi ses förhoppningsvis på tisdag.
Hälsningar
Jan Almqvist för seniorkommitten

Tisdag 2020-09-15

Hej!
Igår var det ovanligt nog helt vindstilla under vårt seriespel, men inte hjälpte det mitt spel. 88 deltagare varav 27 önskade tidig start och 24 sen.
I C-klassen tog Christian Juul över ledningen efter sin fina 64 runda. Även Göte Persson gick runt på finfina 64 nettoslag och Evert Sandahl på 67.
I A-klassen som leds av Ulf Martinsson gick Lars Lundmark runt på 65 nettoslag och Jan-Olov Sanden på 67
B-klassen leder Per Lundell som valt att spela på Gotland denna vecka. Lars Rönn gick runt på 69 nettoslag. Ett stort grattis till er alla!
Nästa vecka avgörs det vilka som kommer på prispallen. 6 i varje klass kommer få presentkort i olika valörer. Logobollar kommer också delas ut. Prisutdelningen kommer ske efter vår avslutnings scramble den 29 september. Priser till matchspelets vinnare och till Höstens lirare kommer också delas ut. Mer om detta kommer i nästa veckas bulletin.
Någon traditionell gemensam måltid kan vi inte genomföra i år utan seniorkommitten har istället beslutat att vid nästa tisdags seriespel den 22 sept. bjuder vi oss på något gott i kiosken efter 9 hål alternativt en lunch. Siw i kommitten har pratat med krögaren och kommit överens om följande:
Ni väljer vad ni önskar från kiosken för max 100 kronor, uppger ert namn som prickas av på startlistan. Ni kan alternativt välja att äta lunch för pengen. Priset för en lunch blir 100 kr (och inte 109) för oss denna tisdag. Nästa tisdag får vi acceptera att det kan ta lite längre tid än vanligt vid fika uppehållet efter 9:an. Man beställer vad man vill ha från menyn i luckan
Vad sägs om:
Korv ,hot               29
Vitamin Well          35
Nötmix                  35
=                          99 kr

Eller.
Ägg +falukorv macka  55
Kaffe.                         25
Kexchoklad.               20
=                              100 kr

Bara några exempel av många, se vidare i bifogad meny. Kan vara bra att man förberett valet så går det lite smidigare.

From idag är det lägesförbättring på finklippta fairway. En hjälp under nästa tisdagsrundan. Ha det nu så bra tills vi ses.
Hälsningar
Jan Almqvist för seniorkommitten

 

Tisdag 2020-09-08

Hej tappra seniorer!

I tisdags har jag hört att ni 80 hade det kämpigt i regnet och blötan. Inte konstigt att 12 stycken gav upp under rundan. Ledsen att jag inte kunde fixa vackert väder som brukligt på tisdagarna. Fantastiskt att då kunna berätta om Eva tränaren Hultgrens fina 67 runda och Bernt Söderbergs 69. Bra spelat! Nu har vi bara två omgångar kvar att klättra i resultatlistorna. När det gäller höstens lirare leder Per Lundell betryggande, eller inte?

I matchspelet har vi nu kommit till finalrundorna. I A-klassen står det mellan Anders Nyström och Inge Strand. Matchen om tredje pris kommer göras upp mellan Gun Olsson och Reine Jildevik. I B-klassen är det match mellan Vivianne Hudin och Per Lundell om första och andraplatsen. Tredje platsen står mellan Jan Holm och Bo Hudin. Spännande värre!

Ryder Cup

Jag har fått frågor kring uttagning och genomförandet av årets Ryder Cup. Våran eminenta kapten Bo Lindquist har skrivit en utförlig text på vår hemsida. Följande är ett utdrag därifrån: ”Tävlingen är upplagd som Ryder Cup. Baserat på årets resultat erbjuds de 16 främsta spelarna i seriespelet från varje klubb att delta. Som det ser ut idag, då några omgångar återstår, är både män och kvinnor från klass A, B och C kvalificerade. Riktigt roligt! Tävlingen består av Bästboll match den 1 okt på Österåker (Västerled) och Matchspel singel 2 okt på Åkersberga.” Tävlingen planeras avslutas med bjudlunch hos oss.

Krattans placering i bunkrarna 

Jag har fått en fråga som gäller bunkrarna. Hur ska man lägga krattan efter sig i bunkern när man räfsat? Spelaren i fråga har sett exempel på många olika placeringar. I Vallentuna GK skulle man lägga krattan i bunkern med skaftet i spelrikningen mot flaggan. Hur är det i vår klubb?. Även här har vi svaret på vår hemsida. Denna gång är det kommittens ritkonstnär Jan Holm som beskrivit hur vi vill ha det med krattans placering så att den inte ska hindra bollens framfart under rubriken ”vårdcentralen” på vår hemsida.

Ha en bra helg och ta vara på er!

Hälsningar Jan Almqvist för Seniorkommitten

 

 

2020-02-21

Hej golfvänner!

From idag är det rekordtidig  meteorologisk vår och det börjar spritta i golfsvingskroppen. Idag har även Ängsö GK sommargreenerna öppna. Ängsö som ligger strax utanför Västerås är en trevlig naturskön bana som vi haft utbyte nu i 20 år med. Förra året vann Ängsö grabbarna så vi har revansch att utkräva i år.

Det dröjer inte alltför länge innan vi ses på vår inledande Texas Scramble den 21 april. Dessförinnan hoppas jag se flera av er på vårt uppstartsmöte den 1 april kl 10:00 i klubbens konferenslokal. Kaffe och bulle serveras från 09:30 i restaurangen.

I bilagda Inbjudan till seniorgolfen 2020 kan du läsa lite om hur vi tänkt spela i vårt seriespel över 22 omgångar, klubbtävlingar mot Sigtuna, Waxholm, Arninge och Österåker, samt ett matchspel med ”andra chansen”. Ni som varit med tidigare kommer känna igen upplägget men några nyheter blir det som vi kommer att berätta om den 1 april.

Du anmäler dig till årets seniorspel genom att betala 350 kronor för deltagande i ”tisdagsgolfen” och om du vill vara med och spela om priserna för matchspelet ytterligare 150 kronor. Betala gärna så snart som möjligt via bankgiro 5856-5193, så vi i seniorkommittén kan börja upprätta deltagarlistor mm. Kom ihåg att ange Namn, Golf-id, och att betalningen avser ”Seniorernas serie+ match om du önskar delta i det spännande matchspelet  också.  Pengarna går till priser och bjudluncher i samband med seriespelets 4 omgångar med kanonstart. Spelschemat biläggs.

Väl mött till den 1 april eller den 21 april!

Hälsningar

Janne A

ordförande

 

 

 

 

Bild: stolta segrare

Senior-2021 A-Resultat  B-Resultat   C-Resultat     Slutresultat Grattis alla Segrare

 

A-Seriespel 2020  B-Seriespel 2020 C-Seriespel 2020

Serie  A   A-Senior-2019-Resultat slutsegrare Grattis Anders Westberg

Serie B   B-Senior-2019-Resultat slutsegrare Grattis Ingvar Strandberg

Serie C   C-Senior-2019-Resultat slutsegrare Grattis Björn Arvidsson

De sex främsta i varje klass fick fina priser för sin prestation. Vinnarna höll trevliga och uppskattade tal vid säsongsavslutningen den 24 september 2019.

Resultat från 2018 Klass A,  Klass B,    Klass C 

Senior-A-2017-Resultat Senior-B-2017-Resultat Senior-C-2017-Resultat

Senior-2016-A Senior-2016-B Senior-2016-C

 

Inbjudan till Seniorspel 2021

Inbjudan till Seniorspel 2021 i Åkersberga GK

Du som är dam eller herre 55+ är välkommen att delta i Seniorspelet 2021. Vi spelar med A, B och C-klass. Tisdag förmiddag är speldag. Även en matchspels cup med ”en andra chans” kommer att anordnas under säsongen. Vilket innebär att alla får spela minst två matcher. All information om verksamheten kommer att finnas dels på klubbens hemsida (https://akersbergagk.se/seniorgolfen/) dels i en pärm märkt ”Seniorer” som finns i bokhyllan på klubben.

Säsongen inleds den 20 april med en Scramble tävling och avslutas den 28 september med en Grand Final och en gemensam lunch med prisutdelning från serie- och matchspelet. Seriespelet består av 21 omgångar där de 7 bästa räknas in i slutresultatet. Efter varje omgång kommer en sammanställning av resultaten presenteras på vår hemsida. Efter spelomgång 7 kommer vårens spelare att koras och gratuleras under juni. Sommarens spelare kommer att uppmärksammas under augusti och höstens spelare i samband med avslutningsmiddagen den 28 september. En tävling om mest gjorda birdies under juli månad kommer också att hållas.

Efter säsongsavslutningen tävlar vi mot Österåker i en ”Ryder Cup-tävling” under två dagar där de 16 som har bäst resultat, oavsett klass, representerar vår klubb. Vi kommer även att ha klubbtävlingar mot Waxholm, Arninge och Österåker.

Anmälan till årets Seniorsäsong sker genom att spelavgiften inbetalas till klubben via bankgiro 5856-5193. Vi önskar att du betalar senast den 1 april 2021, så vi hinner planera säsongens start. Men du är även välkommen att hoppa in senare om du under säsongen önskar delta i vårt trevliga umgänge. Viktigt att du då meddelar undertecknade din medverkan.

På inbetalningen anges:

 • Namn + Golf-id
 • Att betalningen avser ”Seniorerna serie + match” (om ni även vill vara med i matchspelet)

Spelavgiften för seriespelet är 350 kr. (Här ingår bl.a. de gemensamma luncherna)

Avgiften för matchspelet är 150 kr.

 

De spelare som tidigare inte medverkat i Seniorspelet eller spelare som bytt e-postadress bör anmäla sin e-postadress till Jan Almqvist via e-post: almqvist.jan@gmail.com. Detta för att du ska få fortlöpande veckovis information. Vi kommer att skicka ut denna inbjudan till alla som var med i Seniorspelet 2020 och som vi har e-postadressen till. Inbjudan kommer också att finnas på Klubbens hemsida och i Seniorpärmen.

Välkomna till årets Seniorsäsong!

För Seniorkommittén

Jan Almqvist

Sällskapsspelet 2021 är nu avslutat

 
Sällskapsspelet är nu avslutat. Seniorgolfen startar den 1 juni. Anmälan via Min Golf (Gitten)

 

Regelfrågor

Provisorisk boll eller ej Tryck här för svaret

Lägesförbättring med anvisningar

Regel 12.1    Är bollen i bunkern?   Tryck här så får du svar 

Pluggad boll på spelfältet Någon under rundan hade oturen att plugga bollen i det vi (lite oegentligt) kallar ”bunkerväggar”. Det kan ju nu hända i våra nya bunkrar. Nils Ström har hjälpt mig att reda ut frågan: Låt oss först konstatera att dessa torvade väggar, inte på något vis utgör en del av bunkern. Väggen är en del av spelfältet.

Regel 16.3b behandlar Lättnad för pluggad boll När en spelares boll är pluggad på spelfältet och lättnad tillåts enligt Regel 16.3a, får spelaren ta lättnad utan plikt genom att droppa den ursprungliga bollen eller en annan boll i detta lättnadsområde (se Regel 14.3): Referenspunkt: Punkten direkt bakom där bollen är pluggad. Storlek på lättnadsområde mätt från referenspunkten: En klubblängd, men med följande begränsningar: – Måste vara på spelfältet och – får inte vara närmare hålet än referenspunkten I många av dessa situationer kommer det inte att finnas plats på spelfältet för referenspunkt och lättnadsområde, som inte är närmare hål. Då utgår ingen lättnad.

En parallell till detta, kan vi drabbas av på hål 5. Bollen flyger över vattnet och landar med ett ”sugande plask”. Det hörs tydligt att bollen är pluggad. Men var? I pliktområdet, vilket de flesta kan hantera, eller på spelfältet omedelbart efter pliktområdet. Då kan det bli problem att hitta plats för referenspunkt och lättnadsområde. Gör vi inte det gäller: Då utgår ingen lättnad.

Ordinarie golfregler gäller från 1 juni  Vill du veta mer TRYCK HÄR

Från och med 1 juni ska alla tävlings- och handicapronder åter spelas enligt ordinarie Regler för golfspel. Med andra ord ska bland annat krattor tillbaka, ingen lägesförbättring gäller i bunkrar och hålet får inte göras grundare.

Viktigt att vi alla hjälps åt att kommunicera detta, då många spelare har vant sig vid de undantag som gällt i och med Covid-19.

 

 

Några regler kring flaggstången

Frågan är om det är tillåtet att lyfta flaggan. Svaret är ja. Ur covid 19 synpunkt rekommenderas däremot att man inte ska röra i flaggstången och vi har i år sett att rundorna gått snabbare än tidigare troligen delvis beroende på att flaggstången fått sitta i. Men ibland kan flaggstången luta så att det blir svårt att håla och då är det förståeligt att man med handsken lyfter bort flaggstången.

Ny vecka nya frågor besvarade av Nils Ström

1)Förra veckan skrev vi om Klockstapeln på hål 18 som är ett oflyttbart tillverkat föremål och som under vissa förutsättningar ger lättnad. Detta föranledde frågan om Kullen/stenröset på hål 15 också kan ge lättnad. Men nej, nej kullen/stenröset utgör en naturlig del av landskapet och banan. Därför erbjuds ingen lättnad! Liknande terräng har vi gott om på spelfältet. T.ex. i fårhagarna och i flera skogspartier.

2)Apropå fårhagarna varje vecka med SK Tisdagsgolf kommer några grupper i närkontakt/problem med stängslet till fårhagarna. Ofta blir det då diskussion om vad som gäller. Ibland hamnar man rätt i besluten, men felbesluten är många. Regel 16 beskriver om lättnad erbjuds, och hur detta skall utföras.

Spelaren (ingen annan) bestämmer, om möjligheten till lättnad utan plikt, skall utnyttjas. Spelaren måste använda närmaste plats för fullständig lättnad, eller spela bollen som den ligger. Om denna, av Regel 16 hänvisade plats, anses vara dålig, är det upp till spelaren att acceptera platsen, eller avstå från ”erbjudandet”. Någon alternativ plats får inte utnyttjas! Då spelas från fel plats. Här är det alltså lämpligt att spelaren inte lyft bollen! Om spelaren p.g.a. omständigheter väljer att spela bollen som den låg, och bollen har lyfts, skall den återplaceras med ett slags plikt. Lyft därför aldrig en boll som skall droppas, förrän du bestämt var du skall droppa. 

3)I tisdags hände det också att en spelare träffade el ledningarna i luften. Tyvärr har klubben inget skrivet om detta i de lokala reglerna (ännu?), så det är bara att bita i det sura äpplet och spela där bollen hamnat eller slå en ny boll med ett slag plikt

Vid Klockstapeln

Vi är nog ett antal som haft oturen att hamna vid klockstapeln på hål 18 och undrat över vad som gäller. Regel Experten  Nils har rett ut frågan åt oss:

Kullen som klockstapeln står på, är en del av spelfältet. Den har, enligt golfreglerna, samma status som t.ex. fairway, fårhagar, foregreen och ruff.Själva klockstapeln (inklusive fundament-stenen *) ) utgör ett oflyttbart tillverkat föremål. Om spelarens sving eller stans hindras, erbjuds lättnad utan plikt i vanlig ordning. Ligger bollen bakom stenen i spelarens spellinje, och spelaren inte hindras i sin sving eller stans, blir det ingen lättnad. *) Den nya bankommittén under Lars Sandbergs ledning, kommer sannolikt  att förtydliga detta i de Lokala Reglerna

PLUGGAD BOLL

Inför tisdagens seniorgolf, 11/8, diskuterade några deltagare livligt en situation, som inträffade under förra veckans tävling. På hål 5 hade spelarens slag från tee pluggats i det gula pliktområdet innan greenen. Bollen hade alltså färdats över vattnet, men inte nått över den gula linjen, som markerar pliktområdet. Spelaren valde att inte spela bollen som den låg. Vad fanns för alternativ?

Skulle spelaren få lättnad för pluggad boll?

Lyckligtvis har vi vår regelexpert Nils. Det enkla svaret är NEJ! och Nils utvecklade vidare:

Så här lyder regeln:   

17.3              Ingen lättnad enligt andra regeln för din boll i ett pliktområde

När din boll är i ett pliktområde, blir det ingen lättnad för störande inverkan från ett onormalt banförhållande (Regel 16.1), en pluggad boll (Regel 16.3) eller en ospelbar boll (Regel 19).

Din enda lättnadsmöjlighet är att ta lättnad med plikt enligt Regel 17När får man då lättnad för pluggad boll?

Svaret är: Enbart på spelfältet. (Ingen lättnad i en bunker eller i  ett pliktområde.)

16.3  Pluggad boll

a  När lättnad tillåts    

(1) Boll måste vara pluggad på spelfältet. Lättnad tillåts enligt Regel 16.3b endast när en spelares boll är pluggad på spelfältet.     

b  Lättnad för pluggad boll 

När en spelares boll är pluggad på spelfältet och lättnad tillåts enligt Regel 16.3a, får spelaren ta lättnad utan plikt genom att droppa den ursprungliga bollen eller en annan boll i detta lättnadsområde (se Regel 14.3):

Referenspunkt: Punkten direkt bakom där bollen är pluggad. Storlek på lättnadsområde mätt från referenspunkten: En klubblängd, men med följande begränsningar: Begränsningar för lättnadsområdets läge:

Måste vara på spelfältet och

får inte vara närmare hål än referenspunkten.

 

Regelfråga (besvarad av Nils) den 30:e juli 2020

Ibland inträffar något oväntat under en runda som leder till en fråga om vad som egentligen händer. I tisdags inträffade följande i en boll.

På tee peggade hen upp bollen väldigt högt. Så högt att klubbhuvudet på drivern vid svingen gick helt under bollen och bröt av peggen. Svingen fullföljdes och bollen föll rakt ned. Spontant sa en i bollen pegga upp på nytt och gör ditt andra slag. Men de andra var inte övertygande att det var OK. Beslutet blev att slå andra slaget där bollen låg (ej uppeggad). Var det rätt?

Svar:

Enligt regel 6.2 Spela en boll från tee får spelaren välja att pegga upp eller avstå från pegg. I frågan framställs situationen så att ”bollen föll rakt ned”, vilket kan uppfattas så att bollen, efter slaget, låg på tee. Då ges spelaren möjlighet att pegga upp på nytt, varsomhelst på tee. (Se även definition av tee). Om bollen däremot stannade utanför tee, är regel  6.2 inte aktuell. Beslutet att slå andra slaget utan peg blev följaktligen också helt korrekt

En annan fråga som kom upp var om det är OK att kratta bunkern där bollen ligger, då det var okrattat. Spelaren hade en känsla av att det var speciella corona regler? Beslutet blev att ej kratta utan slå bollen där den låg.

Svar:

Enlig golfreglerna är det inte tillåtet att lyfta bollen, kratta och återplacera bollen.

Att det inte var krattat, kan bara beklagas. Det finns vissa ”corona-föreskrifter”, som bl.a. rekommenderar att inte ha någon kratta i bunker, men dessa föreskrifter modifierar inte golfreglerna.

Från tidig maj fanns på vissa klubbar Tillfälliga Lokala Regler, som tillät utjämning av fotspår, innan slaget. Men dessa  Tillfälliga Lokala Regler fick underkänt av förbundet, med hänvisning till förbud att modifiera golfreglerna. Numera finns krattor i våra bunkrar, så frågeställningen är inte relevant. Däremot kan det ju fortfarande individuell kännas tveksamt att beröra krattan. Dessa spelare bör vara extra noga med att, så gott det går, jämna ut efter sig.

 

 

Förändrade golfregler

Du kan uppdatera dig om de nya reglerna via YouTube genom att KLICKA HÄR >>>     

Svensk text Klicka här >>>

Regelfråga den 30/4 : Hur definieras en klubblängd? Svar: Den längsta klubban i din bag utom puttern.

Regelfråga den 7/5:  Vilket är det rätta sättet att droppa på? Svar: Regel 14.3b (2) Bollen måste droppas rakt ned från knähöjd utan att vidröra spelare eller utrustning och landa och stanna i lättnadsområdet.

Regelfråga 14/5: Hur länge får du leta efter din boll innan den är förlorad?Svar: Regel 18.2a (1) En boll är förlorad om den inte hittats inom tre minuter efter att spelaren börjar söka efter den.

Regelfråga den 21/5: Vad händer om du oavsiktligt rubbar bollen under letning? Svar: Regel 7.4 Ingen plikt och bollen skall återplaceras.

Regelfråga den 28/5:  Hur skall du göra för att identifiera din boll? Svar: Regel 7.3 Markera och lyft bollen. Återplacera bollen efter identifiering!

Regelfråga den 4/6: Din boll ligger i vatten inom ett pliktområde. Får du grunda klubban? Svar:  Ja Regel 17.1b Spelaren får spela bollen som den ligger utan plikt, enligt samma regler som gäller för en boll på spelfältet (vilket innebär att det inte finns några särskilda regler som begränsar hur bollen får spelas från ett pliktområde).  

Regelfråga den 25/6:  Din boll hamnade i bunkern där löv, grenar, stenar m.m. ligger. Vad gör du nu? Svar: Regel 12.2a  Ta bort lösa naturföremål och flyttbara tillverkade föremål.

Regelfråga den 2/7 (nr.9):  Greenen har skador och spikmärken. Får du reparera dem? Svar: Regel 13.1c (2) Ja! Laga skador.

Regelfråga den 9/7 (nr. 11): Du förklarar bollen ospelbar i bunkern.  Hur många droppningsalternativ erbjuder reglerna? Plikt för respektive droppning? Svar: Fyra alternativ. Regel 19.3a och 19.3b. Alternativen är 1. Droppa inom 2 klubblängder. 2. Droppa i bunkern bortom utefter flagglinjen. 3. Återvänd till platsen där du senast slog. 4. Gå bakåt i flagglinjen utanför bunkern. Alternativ 4. ger 2 pliktslag övriga ger 1 pliktslag. 

Regelfråga den 30/7 (nr. 13) Får du någon plikt om din boll träffar dig själv eller din utrustning. Svar: Ingen plikt! Regel 11.1a

Regelfråga den 6/8 (nr. 12)  Vad blir resultatet om du av misstag råkar träffa din boll två gånger vid samma slag. Svar Räknas som ett slag regel 10.a 

Regelfråga den 20/8 (nr 15):  Vad händer om bollen på green rubbas oavsiktligt av spelaren? Påföljd? Svar: Ingen plikt och bollen skall återplaceras! Regel 13.1d (1)

Regelfråga den 27/8 (nr 16): Att avlägsna lösa naturföremål tex. kvistar, löv, stenar och till och med sand från green. Är detta tillåtet och kan den göras utan plikt? Svar: Ja Regel R13/15    Se vidare sidan 40 i ”Genväg till Golfens Regler”

Regelfråga den 3/9 (nr17): Om bollen, efter slag på green, av misstag träffar en annan person, ett djur, en boll i rörelse, vad händer då? Svar: Slaget görs om utan plikt. Regel R11 Se vidare sidan 42 i ”Genväg till Golfens Regler”

Regelfråga den 10/9 (nr 18) Bollen fastnar mot flaggstången. Minimal del av den är under hålkanten. Är den hålad? Svar: Ja Regel R13 Se vidare sidan 43 i ”Genväg till Golfens Regler”

Regelfråga den 17/9 (nr 19) Är det tillåtet att övningsputta och chippa under pågående rond? Svar: Ja om du hålat ut och inte fördröjer spelet. Regel R5 Se vidare sidan 44 i ”Genväg till Golfens Regler”

 

 

 

 

 

 

 

Regler för seriespel

Tävlingsbestämmelser för Seniorgolfens – tisdagsspel – 2021

Slaggolf som spelas från tee 49, 45 eller 39. Damer från 45 förutom 70+ som kan välja att spela från 39. Herrar från 49 förutom 70+ som kan välja att spela från 45. 70+ kan således inför varje tisdag välja tee genom att markera detta vid anmälan i Min Golf.

Spelarna delas in i klasserna A, B och C på så sätt att antalet spelare i varje klass är ungefär lika. Klassindelningen består över hela säsongen oberoende om handikappet förändras.

Inbetald säsongsavgift är en förutsättning för deltagandet. Avgiftens storlek bestäms för varje säsong av Seniorkommittén. Tävlingen är öppen för samtliga vardags- eller fullbetalda medlemmar i Åkersberga GK som är 55+ och som har officiellt handikapp 54 eller lägre.

Senast klockan 24:00 lördagen före tävlingsdagen ska anmälan via ”min golf” på golf.se vara utförd. Där kan man anmäla om man önskar tidig eller sen start, samt om man som 70+ önska spela från annan tee. Startordningen lottas utifrån önskemålen.

Scorekort hämtas i god tid före starten i klubbhuset. Byt scorekort med din markör i bollen.

Efter första tee, slår den ut som först är färdig. För att snabba upp spelet på green håla direkt ut om din putt hamnar inom en meter från koppen. Låt gärna flaggan sitta i när du puttar för att snabba upp spelet. Under seniorgolfens spel är det tillåtet att låna en golfbil i bollen för att åka tillbaka till tee och slå ut en ny boll. Scorekorten med rundans resultat lämnas in till receptionen efter genomförd runda efter att de blivit noga kontrollerade av markören och spelaren. Låt gärna en i bollen lämna in samtliga scorekort för att förhindra för många personer i klubbhuset

Om någon avbryter rundan pga. sjukdom eller åska räknas inte rundan. Detsamma gäller om tävlingsledningen avbryter tävlingen pga. av åska eller av annan orsak.

Resultatsammanställning publiceras under Seniorernas hemsida senast onsdag kl. 18.00.

Vid framräkning av årets resultat räknas de sju bästa genomförda rundorna. Vid framräkning av Sommarens resp. Höstens vinnare räknas de sex bästa resultaten oavsett om en rond strukits eller ej.  Vid lika resultat gäller följande vid handicaptävling och seriespel. Den spelare som har lägsta spelhandicap (SHCP) vid sista omgången i serien blir placerad först. Om den ene spelaren inte spelar sista omgången gäller det spelhandicap som denne borde haft. Om båda spelarna inte spelar gäller de spelhandicap som dessa borde haft. Om lika resultat trots dessa åtgärder vinner den som har det lägsta HCP.

Vid tävling som stryks av tävlingsledningen erhåller samtliga deltagare poängen 100

I övrigt hänvisas till Golfförbundets regler för golfspel.

För seniorkommittén Jan Almqvist augusti 2021

 

 

Förlust i de traditionella tävlingarna mot Ängsö!

Matchen mot Ängsö är en batalj mellan de båda föreningarnas seniorkommittér. I år vann vi hemma men förlorade borta. Totalt 19-13 till Ängsö. 

 

 

Bortamatchen på Ängsö GK 2021-06-04

I fredags i strålande sommarväder spelade vi första delen av årets match mot Ängsö på deras fina bana. 22 året vi möts.

Nedan ser ni två foton på deltagare under förberedelserna. Vid den tidpunkten trodde vi fortfarande på vinst.

Men vi kommer igen när de gästar oss den 20 augusti. Vi är 8 deltagare från varje lag. Av tradition har kommitteledamöterna förtur till platserna.

 

Bortamatchen 4/6 2021 är nu genomförd Utmaningen 2021 Resultat TRYCK HÄR

 

Utmaningen 2020 kolla resultatet
Resultat 2017               Resultat 2018           Resultat 2019 med vinst för Ängsö som då behöll trofén.

 

                                                                                                                                                                                                        

                        

4 klubbs mötet

Sämre gick det för oss som kämpade i 4-klubbmötet på Österåker den 10 september. Åbgk hade
satt upp som ett försiktigt mål att vi inte skulle hamna på jumboplats. Men trots bra insatser från
bl.a. Reine Jildevik som vann bland oss från Åkersberga GK hamnade vi ånyo sist. Österåker tog
hem det fina vandringspriset i form av ett skepp. Arninge kom tvåa och Waxholm trea. Men nästa
år som kommer spelas på Arninge – då jäkla

 
I år, 2020,  har Corona kommit i vägen. 4-klubbsmötet är därför inställt. Vi hoppas att tävlingen återupptas nästa år.
Tidigare resultat: 2018 Arninge, Österåker, Åkersberga, Waxholm. 2019 Arninge, Waxholm, Österåker, Åkersberga.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mot Arninge en gång per år 16:e juli 2021 på Åkersberga GK

Årets upplaga (2021) sker på vår hemmaplan. Tävlingen genomfördes den 16:e juli, med blandat spel damer och herrar. I år kunde Åkersberga återerövra den fina pokalen genom att Åkersberga hade 3 slag mindre. I den maratontabell som finns leder Åkersberga med ett enda slag. Det är jämt och spännande så det förslår. Ett utomordentligt golfväder hade vi.

Här lämnar Jan Grönwall över pokalen till vår Jan Almqvist.   

Inbjudan Arninge 2021      Tryck här för att visa inbjudan

 

Tidigare vinster: 2018 vann Åkersberga, 2019 Arninge, 2020 Inställd

 

Vi vann mot Waxholm!

Vi vann mot Waxholm! Tryck för bild och referat
 Vandringspriset ”Kepsfolket” är en länk till historien. Kolla åren som gått. TRYCK HÄR: Vandringspris-waxholm

 

2020

 

Årets match spelas på vår hemmaplan den 5 augusti 2021 med max. 20 st blandat damer och herrar från varje klubb. Bilden nedan visar när vår ordförande lämnar över det fina priset till Waxholm förra året. Klicka på nedanstående  inbjudan.

Inbjudan waxholm 2021     PDF-fil  TRYCK  HÄR

 

Vandringspris-waxholm

 

RYDER CUP

RYDER CUP 30 september – 1 oktober 2021

Torsdagen startar med Bästboll på Åkersberga med startlista  Bästboll Ryder cup 2021

Fredagen fortsätter med Singel med följande spelare  Singel Ryder Cup 2021          

Första dagen Bästboll gick i Åkersbergas favör LÄS MER
Andra dagen 1/10 blev en spännande historia  LÄS MER….

De 16 singelmatcherna den 1 okt slutade med imponerande seger för Österåker med vinst i 12 matcher och i 4 matcher för Åkersberga.  Slutresultatet i årets SenioRyderCup blev därför vinst för Österåker som skrapade ihop 14 ½ poäng och 9 ½ poäng för Åkersberga. Vid den efterföljande gemensamma lunchen kunde vinstbucklan överlämnas till Österåker med uppriktiga gratulationer och tack för trivsamma dagar och imponerande spel från bägge lagen i vädret som växlat mellan, regn, lite sol och mycket blåst. Hela tiden dock inspirerande spelglädje.

       

Baserat på årets resultat erbjuds de 16 främsta spelarna från Österåker GK och Åkersberga GK att delta. Åkersberga GK  nominerar sina främsta spelarna, både kvinnor och män, ur seriespelets klass A, B och C. Riktigt roligt!

Det brukar vara mycket spännande och trevligt med god stämning och imponerande spel. Om Du inte deltar själv så varmt välkomna att följa spelet och heja.

/Bo Lindquist, seniorkommittén

Den magnifika Bucklan

 

Stockholmsserien 2021

Säsongen 2020 blev inställd pga Coronakrisen.

2021 har vi anmält 2 lag till gruppen H80.

Vårt H80 lag genomför nu sin tredje säsong i Stockholmsserien.
Resultat från serierna kan hittas hos SGDF.:

 

KM seniorer hämta resultat från Min Golf

KM kategoris slutställning hämtas med fördel från Min Gold
KM vinnare kategori år 2019 H60 Bo Nystedt  D70 Gunilla Hansson (efter särspel)  H70 Ulf Jansson  H80 Ulf Berglund

KM vinnare kategori år 2018 H60 Ulf Jansson    D70 Vivianne Hudin     H70 Lennart Jonsson    H80 Kurt Kangas

 

Vårdcentralen

Vi är kommittén

Ledamöter

Jan Almqvist
Ordförande
Telefon: 070-5655727
E-post: Mejla mig

Christian Juul
Funktionäransvarig
Telefon: 070-9405542
E-post: Maila mig.

Birgitta Alpe
Matchspel
Telefon: 070-5239758
E-post: Maila mig

Siw Larsson
Spelansvarig Funktionäransvarig
Telefon: 070-3713884
E-post: Maila mig

Per Lundell
Ekonomiansvarig
Telefon: 0706-606964
E-post: Maila mig

Bo Lindquist
Spelansvarig Funktionäransvarig
Telefon: 070-3851372
E-post: Maila mig

Jan Holm
Tävlingsansvarig/resultatsammanställning
Telefon: 070-2084576
E-post: Maila mig

John Vreede
Spelplanering
Telefon: 070-892 31 39
E-post: Maila mig