SENIORGOLFEN

Välkommen seniorer!

Seniorgolfen är tävlingsprogrammet där alla medlemmar 55+ är välkomna. Varje år spelar vi seriespel och matchspel och har trevligt tillsammans.

Nyheter och information från Seniorgolfen

Veckans Bulletin nr 5 2021

Bulletin nr 5

Hej golfvänner!

Tänk vilken tur vi hade med vädret i tisdags. Ännu en fin och trevlig golfrunda. I min boll hade jag trevligt sällskap med Anita Häll, Ylva Ödman och Anders Björk. Anders visade upp oanade talanger i bollupplockning. Så fort vi andra hålade ut var han framme med sin mackapär på putten och tog upp bollen åt oss. Vilken gentleman!

Janne Larsson undrar om följande runda av Börje Ryhn kan vara rekord i seniorgolfen ? Börje lyckades från elvans tee pricka 100-markeringen på tian, med en beryktad snedträff. Men det var inte resultatet av dålig golf. Den gode Börje imponerade med ett slutresultat på 69 innehållande bl. a. två birdies och en rekylträff på tallen på 18. Annars hade det blivit 67. En sådan bedrift måste resultera i ett bollpaket. Snyggt spelat Börje!

Som ni kommer ihåg hade vi en birdie tävling i tisdags. Den i varje klass (A,B o C) som gjorde flest birdies (minst 2) vinner ett golfpaket. Med kravet minst 2 blev det lite för svårt för oss i B o C klassen. Men i A klassen har jag fått följande inrapporterade birdies:

Ulf Jansson 4 st  Tord Norberg 3 st  Per Erik Norrman 3 st  Börje Ryhn 2 st

Grattis till er alla fyra. Bollpaketet går till Ulf som skrev följande efter sin finfina runda:

Jag gick i en trevlig boll med Leif, Olle och Göte. Spelet flöt på bra. Känner mig mycket nöjd med rundan med 4 birdies – hål 1, 9, 13 och 17. Resultatet blev 74 slag brutto eller 71 netto (36 poäng)

Angående matchspelet som nu 37 anmält sig till är planen att starta upp det i juni. Om någon ytterligare önskar vara med är det OK att betala in 150 kronor och maila till mig Namn och golf-id senast 15 maj.

Kom nu ihåg att anmäla er senast på lördag till nästa tisdag på adress:golftisdag2021@gmail.com med namn, golf-id och önskan om tidig eller sen start. Glädjande att vi är så många som vill spela. För att vi ska få med alla kommer vi att utöka starttiderna från tisdag med tider från 07:10 tom 11:30. Hoppas att fler än tidigare omgångar fyller i önskan om tidig start! Värmen ska ju nu komma.

Hälsningar                                                                                                                                                                                                                                Jan Almqvist för Seniorkommitten

Bulletin nr 4

Hej seniorer!

I tisdags fick vi en fantastisk golfdag! Vädret blev mycket bättre än vad prognoserna utvisat. Många hade också fina resultat. Per Lundell spelade på 70 nettoslag. Imponerande resultat så här i premiären. Flera gjorde birdies bla. Anita Häll på hål 5. Synd för Per och andra med bra resultat att omgången inte räknas. Pga av att banan hade tre provisoriska greener så var inte rundan handikappgrundande. Själv gick jag runt på 73 nettoslag i en mkt trevlig boll. Där jag bla fick lära känna en ny medlem Kjell Anvreten. Passar på att hälsa nya medlemmar välkomna till seniorgolfen. Kjell som kommer från Sollentuna GK nämnde att han uppskattar tystnaden på vår fina bana. Inget buller från bilar, utan bara fågelkvitter. När jag stod på puttinggreenen hörde jag (Yvonne Persson tror jag det var) utbrista ”ser ni älgarna”. Jag trodde jag hörde fel, men följande mail från Siv Andell Jonsson bekräftar sanningshalten:

Vid gårdagens seniorgolf fick Lotta Juul och jag en fin naturupplevelse. Framme vid green 7 upptäckte vi två stora älgar som studerade oss nyfiket. De stod mellan utslags platserna 45 och 49 på 8an. 

Ja inte nog med att vi har en svanfamilj utan också älgar. Veckans logobollar går till Siv för detta inskickade mail. Nästa tisdag den 4 maj blir det ännu en sällskapsrunda. Men denna gång är den handikappgrundande då banan nu endast har två provisoriska greener. Kom ihåg att anmäla deltagande på mail golftisdag2021@gmail.com senast på lördag med namn, golf-id och önskemål om tidig eller sen start.

Ha nu en fin Valborg! Hälsar Jan Almqvist för Seniorkommitten

Bulletin nr 3

Hej!

Äntligen är det dags att starta vår tisdagsgolf. Vår första spelomgång är nästa tisdag den 27 april.

Som jag skrev senast kan vi inte börja själva tävlandet pga Coronan. Utan vi får göra som förra säsongens inledning spela sällskapsspel. Det innebär följande rutiner:

Anmälan till tisdagsgolfen ska vara inne senast 24:00 lördagen före aktuell tisdag.

Anmälan gör du på adressen golftisdag2021@gmail.com med namn, golf-ID, samt om du önskar tidig eller sen start.  Om du samåker med någon och önskar nära starttider är det bra om du också anteckna det. 

Inför spelet

 • Håll dig hemma om du har minsta symtom på sjukdom.
 • Anländ till klubben så nära inpå din starttid som möjligt. Undvik att vänta in din tid inomhus i receptionen, shopen eller restaurangen.
 • Använd manuellt alt. digitalt scorekort.
 • Håll fysiskt avstånd till andra personer – både de du möter innan spelet och dina medspelare i bollen.
 • Kolla de lokala reglerna om nyheter och om det är lägesförbättring på fairway

Under spelet

 • Vi spelar sällskapsspel i form av slag golf, som spelas från tee 49, 45 eller 39. Damer från 45 förutom 70+ som kan välja att spela från 39. Herrar från 49 förutom 70+ som kan välja att spela från 45.
 • Håll avstånd till dina medspelare, helst 2 meter.
 • Använd eget scorekort. Dela det inte med dina medspelare.
 • Låt gärna flaggstången sitta i vid puttning.
 • Be någon i bollen att vara din markör, men byt inte kort. Den i bollen med lägst handikapp tar ansvar för att spelet flyter på bra och hjälper till med eventuella regeltolkningar.

Efter spelet

 • Inga handskakningar/kramar för att tacka för spelet.
 • Signera inte varandras scorekort. Vid handikapp runda anmäl ditt resultat på ”Min Golf” efter att du kollat resultaten med din markör.
 • Om du ska stanna kvar på klubben: håll fortsatt 2 meters avstånd till andra personer
 • Om du äter i restaurangen: håll god handhygien och betala med swish eller kort. Sprid ut er och håll avstånd till andra besökare.

På samma sätt som under förra säsongen önskar jag få era berättelser om roliga fantastisk händelser under tisdagsrundan som jag kan vidarebefordra i nästa bulletin. Behöver inte vara HIO utan kanske en boll som fastnade i ett träd, eller något annat fint spel (flera birdies)? Eller en regel diskussion som vi med hjälp av Nils kan lösa.  Ett inlägg per vecka belönas med ett tre pack logobollar!

Hoppas vi få en fin golfrunda på tisdag.

Hälsar

Jan Almqvist för Seniorkommitten

Bulletin nr 2

Hej golfvänner!

I gårkväll hade jag möte med klubbens styrelse och fick då bl.a. veta att öppningen av banan framflyttas en vecka till den 23 april. Detta beroende på det kalla vädret och att det nyanlagda gräset vid bunkrarna behöver mer tid på att rota sig.

Som ni förstår kan vi inte genomföra vår inlednings scramble den 20 april, utan vårt första golfspel planeras nu bli den 27 april.

Någon scramble hade heller inte varit möjlig att genomföra beroende på pandemin. Golfförbundet avråder starkt från tävlingsverksamhet i ett första skede fram till 7 maj. Men tävlings förbudet blir troligen förlängt om inte något radikalt förändras i smittläget.

Vad innebär detta för seniorgolfen? På samma sätt som under inledningen av förra säsongen kommer vi att anordna sällskapsspel på tisdag förmiddagarna. Då vi inte kan använda Giten för anmälan och för att skriva ut startlistor och scorekort får vi göra detta på annat sätt.

Ni får närmare instruktioner under nästa vecka inför första sällskapsspelet den 27 april. Men anteckna gärna redan nu den mailadress ni ska använda – golftisdag2021@gmail.com.

Så snart tävlings förbudet upphör påbörjar vi vårt seriespel. Utifrån era nuvarande handikapp har har jag delat in er i tre klasser. Klass indelningen består över hela säsongen.

Klass A 0-20 (46 st)

Klass B 20,1-27,9 (48 st)

Klass C 28-  (47 st)

Vi är nu 141 anmälda till tisdagsgolfen, varav 42 damer. 35 önskar även spela match.

Matchspelet kommer som senast ha ”en andra chans”, vilket innebär att alla minst får spela två matcher. Då matchspelet planeras starta senare under juni månad finns det ännu chans att betala in 150 kr och vara med. Meddela i så fall mig din anmälan.

Hälsar Jan Almqvist för Seniorkommitten.

Bulletin nr 1

Den långa väntan är snart över, om ca 1 månad planerar vi att inleda årets seniorgolf.

Tyvärr verkar Coronan inte släppa taget vilket troligen innebär att säsongen får inledas med sällskapsspel liknande det vi hade under inledningen av förra säsongen. Vi följer naturligtvis Golfförbundets regler som för närvarande innebär förbud att anordna tävlingar. Mer info kommer inför den planerade starten den 20 april. Tänk va kul det kommer bli att spela på banan med de nya fina bunkrarna!

Tack till alla som hörsammat uppmaningen att betala avgiften snarast och ett särskilt välkomnande till de fyra nya anmälningarna som jag fått besked om.

När vi fått in samtliga avgifter kan arbetet med att skapa årets klassindelning i de tre klasserna (A,B o C) för seriespelet påbörjas. Klassindelningarna beror på handikappet och görs på så sätt att antalet spelare blir lika många i varje klass. Därför kan den ändras från år till år. Den klass man blir indelad i vid säsongens början består under året oberoende av hur ens handikapp utvecklas. I matchspelet har vi två klasser och även i år lägger vi upp matchspels cupen så att alla får spela minst två matcher.

Om någon tappat bort informationen om avgiften som vi önskar få in senast 1 april kommer den här:

Spelaravgiften för seriespelet är 350 kronor och för matchspelet 150 kronor. Betalas via bankgiro 5856-5193. Skriv Namn, golf-id och att den avser Seniorgolfen.

Om någon som fått detta mail vet med sig att hen inte ska spela i år, vänligen meddelar mig det.

Nu hoppas vi på värme och sol och att vi alla som tålmodigt väntar på vaccin snart ska få det.

Hälsar Jan Almqvist för Seniorkommitten.

 


Här en bild över vinnare och pristagare året 2020

Hej golfvänner!

Golfsäsongen lider mot sitt slut trots det fina ja jag vågar säga sensommarvädret.
I tisdags hade vi avslutnings scramblen med prisutdelningar till de bästa i seriespelet, till Sommarens och Höstens lirare och till Matchspelet vinnare. En person stack ut nämligen Per Lundell som tog hem hiskeligt många priser. Grattis till honom och till alla övriga vinnare!
From juli månad kunde vi starta seriespelet detta år som inte är likt något annat år. Dessförinnan spelade vi sällskapsspel, med många fina resultat och vi kämpade om den unika termosen med våran egen logga på.
Flera av oss tyckte det var trevligt att spela Texas scrambler i tisdags. En spelform där man får slå ifrån lite andra platser på banan än vad man är van vid. Man får också i laget tänka strategiskt när man väljer vilket utslag man ska spela från. Inte minst då den vars boll man väljer inte får slå andra slaget. Min förhoppning är att vi under nästa säsong ska kunna spela fler scrambler tävlingar. Resultaten från i tisdags ser ni i bilagan. Jag skickar även med några foton från prisutdelningen.

Ryder Cup 1–2 okt 2020
För 6 året i följd genomfördes tävlingen med upplägg ad modem Ryder Cup mellan Österåker och Åkersberga. Deltagare var de 16 spelare från bägge klubbarna som under säsongens seriespel placerat sig bra eller bäst. Förra året vann Åkersberga men i år vann Österåker med förkrossande siffrorna 19 ½ – 4 ½
Spelformerna var Bästboll Match och andra dagen Single Match. För detaljer se bilagda sammanställningar. På vår hemsida kan du läsa mer om årets Ryder Cup av kaptenen Bo Lindquist.

Med detta avslutar jag årets bulletiner och önskar er alla en fin höst och vinter. Om inte för hoppas jag att vi ses till våren igen.

Hälsningar
Jan Almqvist för seniorkommitten

Avslutnings scrambler 2020

 

Tisdag 2020-09-22
Hej golfvänner!
I tisdags avslutades årets seriespel i strålande väder, med 87 deltagare. Om vi blickar tillbaka kan vi konstatera att vi under årets spel som vanligt haft bra väder på tisdagarna och trots coronan kunnat ha en trevlig samvaro på vår fina bana. Många fina resultat har det också blivit.
I tisdags avslutades också ”Höstens lirare”. Ingen rådde på Per Lundell som vann med 416 slag. Tvåa blev Wilfried Hashagen med 421 slag och trea kom Kurt Kangas med 427 nettoslag summerat på de 6 bästa rundorna. Dessa tre har priser att hämta på vår avslutningsscramblen nästa tisdag den 29/9.

Texas scramble kl 09:00 den 29 sept.
Vi startar på klockan vid det hål laget har blivit tilldelat. Samtliga spela från tee 45. Alltså ingen samling före. Texas scramble spelas i lag om 4 personer där samtliga spelare ska ha fyra utslag. Den vars utslagsboll man väljer får inte slå det andra slaget (gäller ej par tre hål). Vid lag om tre personer ska samtliga ha 5 utslag redovisade. En i laget för scorekortet med antalet slag – summera och skriver tydligt antalet högt upp på kortet som lämnas till undertecknad. Prisutdelningen till de tre bästa lagen i scramblen skjuter vi på till våren 2021.
Anmälan till Texas scramblen görs på sedvanlig plats och i sedvanlig tid i Min Golf. Alla lag kommer att lottas. John Vreede kommer att tillse så att det lottas så rättvist som möjligt.

Seriespelet
I klass A klättrade Wilfried Hashagen till andraplatsen efter en formidabel runda på 62 nettoslag. Ulf Martinsson vann klassen med 489 slag summerat på de 7 bästa rundorna.
Klass B vann Per Lundell med 487 slag före Anita Häll 490 slag, med en fin 67 runda.
Klass C Vann Christian Juul med 488 slag före Berit Larsson 495 slag.

Matchspelet
Segrare i A-klassen blev Inge Strand och segrare i B-klassen Per Lundell (tycker jag skrivit detta namn många gånger nu) De två möts nu i en super final.

Prisutdelning
Efter scramblen kommer prisutdelning ske på ett så corona säkert sätt som möjligt. Vi kommer att ha tre markerade områden vid grässlänten utanför klubbhuset. Där jag önskar att i första området de 6 topp placeringarna i A, B resp C-klassen i seriespelet infinner sig.

I nästa område matchspelets 1,2 och trea i de båda klasserna infinner sig

i det tredje området Höstens lirare – de tre främsta samt de tre topplaceringarna Sommarens lirare.

Alla resultat finns på vår hemsida. Hör av dig om du inte hittar dom. Priser som inte avhämtas av spelare eller ombud vid prisutdelningen kommer att läggas till nästa års prispott.

Tyvärr kan vi inte ha sedvanlig lunch denna gång. Utan vi får alla hjälpas åt att hålla avstånden.

Med detta är inte säsongen helt över. Vi har en Ryder Cup match mot Österåker dagarna 1 och 2 oktober. De som är uttagna har fått information av Ryder Cup kaptenen Bo Lindquist.

Om ni orkat läsa hit vill jag bara säga tack för för era glada tillrop under tisdagarna och vi ses förhoppningsvis på tisdag.
Hälsningar
Jan Almqvist för seniorkommitten

Tisdag 2020-09-15

Hej!
Igår var det ovanligt nog helt vindstilla under vårt seriespel, men inte hjälpte det mitt spel. 88 deltagare varav 27 önskade tidig start och 24 sen.
I C-klassen tog Christian Juul över ledningen efter sin fina 64 runda. Även Göte Persson gick runt på finfina 64 nettoslag och Evert Sandahl på 67.
I A-klassen som leds av Ulf Martinsson gick Lars Lundmark runt på 65 nettoslag och Jan-Olov Sanden på 67
B-klassen leder Per Lundell som valt att spela på Gotland denna vecka. Lars Rönn gick runt på 69 nettoslag. Ett stort grattis till er alla!
Nästa vecka avgörs det vilka som kommer på prispallen. 6 i varje klass kommer få presentkort i olika valörer. Logobollar kommer också delas ut. Prisutdelningen kommer ske efter vår avslutnings scramble den 29 september. Priser till matchspelets vinnare och till Höstens lirare kommer också delas ut. Mer om detta kommer i nästa veckas bulletin.
Någon traditionell gemensam måltid kan vi inte genomföra i år utan seniorkommitten har istället beslutat att vid nästa tisdags seriespel den 22 sept. bjuder vi oss på något gott i kiosken efter 9 hål alternativt en lunch. Siw i kommitten har pratat med krögaren och kommit överens om följande:
Ni väljer vad ni önskar från kiosken för max 100 kronor, uppger ert namn som prickas av på startlistan. Ni kan alternativt välja att äta lunch för pengen. Priset för en lunch blir 100 kr (och inte 109) för oss denna tisdag. Nästa tisdag får vi acceptera att det kan ta lite längre tid än vanligt vid fika uppehållet efter 9:an. Man beställer vad man vill ha från menyn i luckan
Vad sägs om:
Korv ,hot               29
Vitamin Well          35
Nötmix                  35
=                          99 kr

Eller.
Ägg +falukorv macka  55
Kaffe.                         25
Kexchoklad.               20
=                              100 kr

Bara några exempel av många, se vidare i bifogad meny. Kan vara bra att man förberett valet så går det lite smidigare.

From idag är det lägesförbättring på finklippta fairway. En hjälp under nästa tisdagsrundan. Ha det nu så bra tills vi ses.
Hälsningar
Jan Almqvist för seniorkommitten

 

Tisdag 2020-09-08

Hej tappra seniorer!

I tisdags har jag hört att ni 80 hade det kämpigt i regnet och blötan. Inte konstigt att 12 stycken gav upp under rundan. Ledsen att jag inte kunde fixa vackert väder som brukligt på tisdagarna. Fantastiskt att då kunna berätta om Eva tränaren Hultgrens fina 67 runda och Bernt Söderbergs 69. Bra spelat! Nu har vi bara två omgångar kvar att klättra i resultatlistorna. När det gäller höstens lirare leder Per Lundell betryggande, eller inte?

I matchspelet har vi nu kommit till finalrundorna. I A-klassen står det mellan Anders Nyström och Inge Strand. Matchen om tredje pris kommer göras upp mellan Gun Olsson och Reine Jildevik. I B-klassen är det match mellan Vivianne Hudin och Per Lundell om första och andraplatsen. Tredje platsen står mellan Jan Holm och Bo Hudin. Spännande värre!

Ryder Cup

Jag har fått frågor kring uttagning och genomförandet av årets Ryder Cup. Våran eminenta kapten Bo Lindquist har skrivit en utförlig text på vår hemsida. Följande är ett utdrag därifrån: ”Tävlingen är upplagd som Ryder Cup. Baserat på årets resultat erbjuds de 16 främsta spelarna i seriespelet från varje klubb att delta. Som det ser ut idag, då några omgångar återstår, är både män och kvinnor från klass A, B och C kvalificerade. Riktigt roligt! Tävlingen består av Bästboll match den 1 okt på Österåker (Västerled) och Matchspel singel 2 okt på Åkersberga.” Tävlingen planeras avslutas med bjudlunch hos oss.

Krattans placering i bunkrarna 

Jag har fått en fråga som gäller bunkrarna. Hur ska man lägga krattan efter sig i bunkern när man räfsat? Spelaren i fråga har sett exempel på många olika placeringar. I Vallentuna GK skulle man lägga krattan i bunkern med skaftet i spelrikningen mot flaggan. Hur är det i vår klubb?. Även här har vi svaret på vår hemsida. Denna gång är det kommittens ritkonstnär Jan Holm som beskrivit hur vi vill ha det med krattans placering så att den inte ska hindra bollens framfart under rubriken ”vårdcentralen” på vår hemsida.

Ha en bra helg och ta vara på er!

Hälsningar Jan Almqvist för Seniorkommitten

 

 

2020-02-21

Hej golfvänner!

From idag är det rekordtidig  meteorologisk vår och det börjar spritta i golfsvingskroppen. Idag har även Ängsö GK sommargreenerna öppna. Ängsö som ligger strax utanför Västerås är en trevlig naturskön bana som vi haft utbyte nu i 20 år med. Förra året vann Ängsö grabbarna så vi har revansch att utkräva i år.

Det dröjer inte alltför länge innan vi ses på vår inledande Texas Scramble den 21 april. Dessförinnan hoppas jag se flera av er på vårt uppstartsmöte den 1 april kl 10:00 i klubbens konferenslokal. Kaffe och bulle serveras från 09:30 i restaurangen.

I bilagda Inbjudan till seniorgolfen 2020 kan du läsa lite om hur vi tänkt spela i vårt seriespel över 22 omgångar, klubbtävlingar mot Sigtuna, Waxholm, Arninge och Österåker, samt ett matchspel med ”andra chansen”. Ni som varit med tidigare kommer känna igen upplägget men några nyheter blir det som vi kommer att berätta om den 1 april.

Du anmäler dig till årets seniorspel genom att betala 350 kronor för deltagande i ”tisdagsgolfen” och om du vill vara med och spela om priserna för matchspelet ytterligare 150 kronor. Betala gärna så snart som möjligt via bankgiro 5856-5193, så vi i seniorkommittén kan börja upprätta deltagarlistor mm. Kom ihåg att ange Namn, Golf-id, och att betalningen avser ”Seniorernas serie+ match om du önskar delta i det spännande matchspelet  också.  Pengarna går till priser och bjudluncher i samband med seriespelets 4 omgångar med kanonstart. Spelschemat biläggs.

Väl mött till den 1 april eller den 21 april!

Hälsningar

Janne A

ordförande

 

 

 

 

Sällskapsspelet 2021 startlista

Startlista seniorer 11_5.xlsx – Blad1 (1) (1)
Anmäl dig här till golftisdag2021@gmail.com senast lördag 24.00 med namn, golf-id och önskemål om tidig eller sen start. Om du samåker med någon och önskar nära starttider är det bra om du också antecknar det.
Spelformen är, Slaggolf som spelas från tee 49, 45 eller 39. Damer från 45 förutom 70+ som kan välja att spela från 39. Herrar från 49 förutom 70+ som kan välja att spela från 45 vid varje omgång.

Inför spelet

 • Håll dig hemma om du har minsta symtom på sjukdom.
 • Anländ till klubben så nära inpå din starttid som möjligt. Undvik att vänta in din tid inomhus i receptionen, shopen eller restaurangen.
 • Använd manuellt alt. digitalt scorekort.
 • Håll fysiskt avstånd till andra personer – både de du möter innan spelet och dina medspelare i bollen.
 • Kolla de lokala reglerna om nyheter och om det är lägesförbättring på fairway

Under spelet

 • Vi spelar sällskapsspel i form av slag golf, som spelas från tee 49, 45 eller 39. Damer från 45 förutom 70+ som kan välja att spela från 39. Herrar från 49 förutom 70+ som kan välja att spela från 45.
 • Håll avstånd till dina medspelare, helst 2 meter.
 • Använd eget scorekort. Dela det inte med dina medspelare.
 • Låt gärna flaggstången sitta i vid puttning.
 • Be någon i bollen att vara din markör, men byt inte kort. Den i bollen med lägst handikapp tar ansvar för att spelet flyter på bra och hjälper till med eventuella regeltolkningar.

Efter spelet

 • Inga handskakningar/kramar för att tacka för spelet.
 • Signera inte varandras scorekort. Vid handikapp runda anmäl ditt resultat på ”Min Golf” efter att du kollat resultaten med din markör.
 • Om du ska stanna kvar på klubben: håll fortsatt 2 meters avstånd till andra personer
 • Om du äter i restaurangen: håll god handhygien och betala med swish eller kort. Sprid ut er och håll avstånd till andra besökare.

På samma sätt som under förra säsongen önskar jag få era berättelser om roliga fantastisk händelser under tisdagsrundan som jag kan vidarebefordra i nästa bulletin. Behöver inte vara HIO utan kanske en boll som fastnade i ett träd, eller något annat fint spel (flera birdies)? Eller en regel diskussion som vi med hjälp av Nils kan lösa.  Ett inlägg per vecka belönas med ett tre pack logobollar!

 

 

 

 

 

Seriespelet Resultat

Seriespelet 2021 har ännu inte startat pga. Corona Viruset. I stället kör vi igång Sällskapsspelet.

Här har vi pristagarna i 2020 års seriespel

A-Seriespel 2020  B-Seriespel 2020 C-Seriespel 2020

Resultat från 2019     

Serie  A   A-Senior-2019-Resultat slutsegrare Grattis Anders Westberg

Serie B   B-Senior-2019-Resultat slutsegrare Grattis Ingvar Strandberg

Serie C   C-Senior-2019-Resultat slutsegrare Grattis Björn Arvidsson

De sex främsta i varje klass fick fina priser för sin prestation. Vinnarna höll trevliga och uppskattade tal vid säsongsavslutningen den 24 september 2019.

Resultat från 2018 Klass A,  Klass B,    Klass C 

Senior-A-2017-Resultat Senior-B-2017-Resultat Senior-C-2017-Resultat

Senior-2016-A Senior-2016-B Senior-2016-C

 

Matchspelet 2021

Matchspelet 2021 har ännu inte kommit igång.
Pristagarna i matchspelet och främst har vi Per som vann superfinalen.

Slutresultat Matchspelet 2020
Slutresultat matchspelet 2019   

Resultat från 2018, segrare i A-klassen Per-Erik Norrman, i B-klassen Anders Westberg. Superfinalen vanns av Per-Erik Norrman

                    

Spelschema 2021

Inbjudan till Seniorspel 2021

Inbjudan till Seniorspel 2021 i Åkersberga GK

Du som är dam eller herre 55+ är välkommen att delta i Seniorspelet 2021. Vi spelar med A, B och C-klass. Tisdag förmiddag är speldag. Även en matchspels cup med ”en andra chans” kommer att anordnas under säsongen. Vilket innebär att alla får spela minst två matcher. All information om verksamheten kommer att finnas dels på klubbens hemsida (https://akersbergagk.se/seniorgolfen/) dels i en pärm märkt ”Seniorer” som finns i bokhyllan på klubben.

Säsongen inleds den 20 april med en Scramble tävling och avslutas den 28 september med en Grand Final och en gemensam lunch med prisutdelning från serie- och matchspelet. Seriespelet består av 21 omgångar där de 7 bästa räknas in i slutresultatet. Efter varje omgång kommer en sammanställning av resultaten presenteras på vår hemsida. Efter spelomgång 7 kommer vårens spelare att koras och gratuleras under juni. Sommarens spelare kommer att uppmärksammas under augusti och höstens spelare i samband med avslutningsmiddagen den 28 september. En tävling om mest gjorda birdies under juli månad kommer också att hållas.

Efter säsongsavslutningen tävlar vi mot Österåker i en ”Ryder Cup-tävling” under två dagar där de 16 som har bäst resultat, oavsett klass, representerar vår klubb. Vi kommer även att ha klubbtävlingar mot Waxholm, Arninge och Österåker.

Anmälan till årets Seniorsäsong sker genom att spelavgiften inbetalas till klubben via bankgiro 5856-5193. Vi önskar att du betalar senast den 1 april 2021, så vi hinner planera säsongens start. Men du är även välkommen att hoppa in senare om du under säsongen önskar delta i vårt trevliga umgänge. Viktigt att du då meddelar undertecknade din medverkan.

På inbetalningen anges:

 • Namn + Golf-id
 • Att betalningen avser ”Seniorerna serie + match” (om ni även vill vara med i matchspelet)

Spelavgiften för seriespelet är 350 kr. (Här ingår bl.a. de gemensamma luncherna)

Avgiften för matchspelet är 150 kr.

 

De spelare som tidigare inte medverkat i Seniorspelet eller spelare som bytt e-postadress bör anmäla sin e-postadress till Jan Almqvist via e-post: almqvist.jan@gmail.com. Detta för att du ska få fortlöpande veckovis information. Vi kommer att skicka ut denna inbjudan till alla som var med i Seniorspelet 2020 och som vi har e-postadressen till. Inbjudan kommer också att finnas på Klubbens hemsida och i Seniorpärmen.

Välkomna till årets Seniorsäsong!

För Seniorkommittén

Jan Almqvist

Regelfrågor

Några regler kring flaggstången

Frågan är om det är tillåtet att lyfta flaggan. Svaret är ja. Ur covid 19 synpunkt rekommenderas däremot att man inte ska röra i flaggstången och vi har i år sett att rundorna gått snabbare än tidigare troligen delvis beroende på att flaggstången fått sitta i. Men ibland kan flaggstången luta så att det blir svårt att håla och då är det förståeligt att man med handsken lyfter bort flaggstången.

Ny vecka nya frågor besvarade av Nils Ström

1)Förra veckan skrev vi om Klockstapeln på hål 18 som är ett oflyttbart tillverkat föremål och som under vissa förutsättningar ger lättnad. Detta föranledde frågan om Kullen/stenröset på hål 15 också kan ge lättnad. Men nej, nej kullen/stenröset utgör en naturlig del av landskapet och banan. Därför erbjuds ingen lättnad! Liknande terräng har vi gott om på spelfältet. T.ex. i fårhagarna och i flera skogspartier.

2)Apropå fårhagarna varje vecka med SK Tisdagsgolf kommer några grupper i närkontakt/problem med stängslet till fårhagarna. Ofta blir det då diskussion om vad som gäller. Ibland hamnar man rätt i besluten, men felbesluten är många. Regel 16 beskriver om lättnad erbjuds, och hur detta skall utföras.

Spelaren (ingen annan) bestämmer, om möjligheten till lättnad utan plikt, skall utnyttjas. Spelaren måste använda närmaste plats för fullständig lättnad, eller spela bollen som den ligger. Om denna, av Regel 16 hänvisade plats, anses vara dålig, är det upp till spelaren att acceptera platsen, eller avstå från ”erbjudandet”. Någon alternativ plats får inte utnyttjas! Då spelas från fel plats. Här är det alltså lämpligt att spelaren inte lyft bollen! Om spelaren p.g.a. omständigheter väljer att spela bollen som den låg, och bollen har lyfts, skall den återplaceras med ett slags plikt. Lyft därför aldrig en boll som skall droppas, förrän du bestämt var du skall droppa. 

3)I tisdags hände det också att en spelare träffade el ledningarna i luften. Tyvärr har klubben inget skrivet om detta i de lokala reglerna (ännu?), så det är bara att bita i det sura äpplet och spela där bollen hamnat eller slå en ny boll med ett slag plikt

Vid Klockstapeln

Vi är nog ett antal som haft oturen att hamna vid klockstapeln på hål 18 och undrat över vad som gäller. Regel Experten  Nils har rett ut frågan åt oss:

Kullen som klockstapeln står på, är en del av spelfältet. Den har, enligt golfreglerna, samma status som t.ex. fairway, fårhagar, foregreen och ruff.Själva klockstapeln (inklusive fundament-stenen *) ) utgör ett oflyttbart tillverkat föremål. Om spelarens sving eller stans hindras, erbjuds lättnad utan plikt i vanlig ordning. Ligger bollen bakom stenen i spelarens spellinje, och spelaren inte hindras i sin sving eller stans, blir det ingen lättnad. *) Den nya bankommittén under Lars Sandbergs ledning, kommer sannolikt  att förtydliga detta i de Lokala Reglerna

PLUGGAD BOLL

Inför tisdagens seniorgolf, 11/8, diskuterade några deltagare livligt en situation, som inträffade under förra veckans tävling. På hål 5 hade spelarens slag från tee pluggats i det gula pliktområdet innan greenen. Bollen hade alltså färdats över vattnet, men inte nått över den gula linjen, som markerar pliktområdet. Spelaren valde att inte spela bollen som den låg. Vad fanns för alternativ?

Skulle spelaren få lättnad för pluggad boll?

Lyckligtvis har vi vår regelexpert Nils. Det enkla svaret är NEJ! och Nils utvecklade vidare:

Så här lyder regeln:   

17.3              Ingen lättnad enligt andra regeln för din boll i ett pliktområde

När din boll är i ett pliktområde, blir det ingen lättnad för störande inverkan från ett onormalt banförhållande (Regel 16.1), en pluggad boll (Regel 16.3) eller en ospelbar boll (Regel 19).

Din enda lättnadsmöjlighet är att ta lättnad med plikt enligt Regel 17När får man då lättnad för pluggad boll?

Svaret är: Enbart på spelfältet. (Ingen lättnad i en bunker eller i  ett pliktområde.)

16.3  Pluggad boll

a  När lättnad tillåts    

(1) Boll måste vara pluggad på spelfältet. Lättnad tillåts enligt Regel 16.3b endast när en spelares boll är pluggad på spelfältet.     

b  Lättnad för pluggad boll 

När en spelares boll är pluggad på spelfältet och lättnad tillåts enligt Regel 16.3a, får spelaren ta lättnad utan plikt genom att droppa den ursprungliga bollen eller en annan boll i detta lättnadsområde (se Regel 14.3):

Referenspunkt: Punkten direkt bakom där bollen är pluggad. Storlek på lättnadsområde mätt från referenspunkten: En klubblängd, men med följande begränsningar: Begränsningar för lättnadsområdets läge:

Måste vara på spelfältet och

får inte vara närmare hål än referenspunkten.

 

Regelfråga (besvarad av Nils) den 30:e juli 2020

Ibland inträffar något oväntat under en runda som leder till en fråga om vad som egentligen händer. I tisdags inträffade följande i en boll.

På tee peggade hen upp bollen väldigt högt. Så högt att klubbhuvudet på drivern vid svingen gick helt under bollen och bröt av peggen. Svingen fullföljdes och bollen föll rakt ned. Spontant sa en i bollen pegga upp på nytt och gör ditt andra slag. Men de andra var inte övertygande att det var OK. Beslutet blev att slå andra slaget där bollen låg (ej uppeggad). Var det rätt?

Svar:

Enligt regel 6.2 Spela en boll från tee får spelaren välja att pegga upp eller avstå från pegg. I frågan framställs situationen så att ”bollen föll rakt ned”, vilket kan uppfattas så att bollen, efter slaget, låg på tee. Då ges spelaren möjlighet att pegga upp på nytt, varsomhelst på tee. (Se även definition av tee). Om bollen däremot stannade utanför tee, är regel  6.2 inte aktuell. Beslutet att slå andra slaget utan peg blev följaktligen också helt korrekt

En annan fråga som kom upp var om det är OK att kratta bunkern där bollen ligger, då det var okrattat. Spelaren hade en känsla av att det var speciella corona regler? Beslutet blev att ej kratta utan slå bollen där den låg.

Svar:

Enlig golfreglerna är det inte tillåtet att lyfta bollen, kratta och återplacera bollen.

Att det inte var krattat, kan bara beklagas. Det finns vissa ”corona-föreskrifter”, som bl.a. rekommenderar att inte ha någon kratta i bunker, men dessa föreskrifter modifierar inte golfreglerna.

Från tidig maj fanns på vissa klubbar Tillfälliga Lokala Regler, som tillät utjämning av fotspår, innan slaget. Men dessa  Tillfälliga Lokala Regler fick underkänt av förbundet, med hänvisning till förbud att modifiera golfreglerna. Numera finns krattor i våra bunkrar, så frågeställningen är inte relevant. Däremot kan det ju fortfarande individuell kännas tveksamt att beröra krattan. Dessa spelare bör vara extra noga med att, så gott det går, jämna ut efter sig.

 

Förändrade golfregler

Du kan uppdatera dig om de nya reglerna via YouTube genom att KLICKA HÄR >>>     

Svensk text Klicka här >>>

Regelfråga den 30/4 : Hur definieras en klubblängd? Svar: Den längsta klubban i din bag utom puttern.

Regelfråga den 7/5:  Vilket är det rätta sättet att droppa på? Svar: Regel 14.3b (2) Bollen måste droppas rakt ned från knähöjd utan att vidröra spelare eller utrustning och landa och stanna i lättnadsområdet.

Regelfråga 14/5: Hur länge får du leta efter din boll innan den är förlorad?Svar: Regel 18.2a (1) En boll är förlorad om den inte hittats inom tre minuter efter att spelaren börjar söka efter den.

Regelfråga den 21/5: Vad händer om du oavsiktligt rubbar bollen under letning? Svar: Regel 7.4 Ingen plikt och bollen skall återplaceras.

Regelfråga den 28/5:  Hur skall du göra för att identifiera din boll? Svar: Regel 7.3 Markera och lyft bollen. Återplacera bollen efter identifiering!

Regelfråga den 4/6: Din boll ligger i vatten inom ett pliktområde. Får du grunda klubban? Svar:  Ja Regel 17.1b Spelaren får spela bollen som den ligger utan plikt, enligt samma regler som gäller för en boll på spelfältet (vilket innebär att det inte finns några särskilda regler som begränsar hur bollen får spelas från ett pliktområde).  

Regelfråga den 25/6:  Din boll hamnade i bunkern där löv, grenar, stenar m.m. ligger. Vad gör du nu? Svar: Regel 12.2a  Ta bort lösa naturföremål och flyttbara tillverkade föremål.

Regelfråga den 2/7 (nr.9):  Greenen har skador och spikmärken. Får du reparera dem? Svar: Regel 13.1c (2) Ja! Laga skador.

Regelfråga den 9/7 (nr. 11): Du förklarar bollen ospelbar i bunkern.  Hur många droppningsalternativ erbjuder reglerna? Plikt för respektive droppning? Svar: Fyra alternativ. Regel 19.3a och 19.3b. Alternativen är 1. Droppa inom 2 klubblängder. 2. Droppa i bunkern bortom utefter flagglinjen. 3. Återvänd till platsen där du senast slog. 4. Gå bakåt i flagglinjen utanför bunkern. Alternativ 4. ger 2 pliktslag övriga ger 1 pliktslag. 

Regelfråga den 30/7 (nr. 13) Får du någon plikt om din boll träffar dig själv eller din utrustning. Svar: Ingen plikt! Regel 11.1a

Regelfråga den 6/8 (nr. 12)  Vad blir resultatet om du av misstag råkar träffa din boll två gånger vid samma slag. Svar Räknas som ett slag regel 10.a 

Regelfråga den 20/8 (nr 15):  Vad händer om bollen på green rubbas oavsiktligt av spelaren? Påföljd? Svar: Ingen plikt och bollen skall återplaceras! Regel 13.1d (1)

Regelfråga den 27/8 (nr 16): Att avlägsna lösa naturföremål tex. kvistar, löv, stenar och till och med sand från green. Är detta tillåtet och kan den göras utan plikt? Svar: Ja Regel R13/15    Se vidare sidan 40 i ”Genväg till Golfens Regler”

Regelfråga den 3/9 (nr17): Om bollen, efter slag på green, av misstag träffar en annan person, ett djur, en boll i rörelse, vad händer då? Svar: Slaget görs om utan plikt. Regel R11 Se vidare sidan 42 i ”Genväg till Golfens Regler”

Regelfråga den 10/9 (nr 18) Bollen fastnar mot flaggstången. Minimal del av den är under hålkanten. Är den hålad? Svar: Ja Regel R13 Se vidare sidan 43 i ”Genväg till Golfens Regler”

Regelfråga den 17/9 (nr 19) Är det tillåtet att övningsputta och chippa under pågående rond? Svar: Ja om du hålat ut och inte fördröjer spelet. Regel R5 Se vidare sidan 44 i ”Genväg till Golfens Regler”

 

 

 

 

 

 

 

Regler för seriespel

Tävlingsbestämmelser för Seniorgolfens – seriespel

Slaggolf som spelas från tee 49, 45 eller 39. Damer från 45 förutom 70+ som kan välja att spela från 39. Herrar från 49 förutom 70+ som kan välja att spela från 45 vid valfri omgång genom att markera detta vid anmälan i Min Golf.

Spelarna delas in i klasserna A, B och C på så sätt att antalet spelare i varje klass är ungefär lika. Klassindelningen består över hela säsongen oberoende om handikappet förändras.

Inbetald säsongsavgift är en förutsättning för deltagandet. Avgiftens storlek bestäms för varje säsong av Seniorkommittén. Tävlingen är öppen för samtliga vardags- eller fullbetalda medlemmar i Åkersberga GK som är 55+.

Senast klockan 18:00 söndagen före tävlingsdagen ska anmälan via ”min golf” på golf.se vara utförd. Där kan man anmäla om man önskar tidig eller sen start, samt om man som 70+ önska spela från annan tee. Startordningen lottas utifrån önskemålen.

För spelare som ännu inte nått handikapp 36 (har handikapp 36,1 – 54) gäller att de i tävlingen spelar med handikapp 36.

Scorekort hämtas i god tid före starten i klubbhuset. För ditt eget scorekort och var markör för en annan i bollen.

Efter första tee, så slår den ut som först är färdig. För att snabba upp spelet på green så håla direkt ut om din putt hamnar inom en meter från koppen. Låt gärna flaggan sitta i när du puttar för att snabba upp spelet. Under seniorgolfens spel är det tillåtet att låna en golfbil i bollen för att åka tillbaka till tee och slå ut en ny boll. Scorekorten med rundans resultat lämnas in till receptionen efter genomförd runda efter att de blivit noga kontrollerade av markören och spelaren. Låt gärna en i bollen lämna in samtliga scorekort för att förhindra för många personer i klubbhuset

Om någon avbryter rundan pga. sjukdom eller åska räknas inte rundan. Detsamma gäller om tävlingsledningen avbryter tävlingen pga. av åska eller av annan orsak.

Resultatsammanställning publiceras under Seniorernas hemsida senast onsdag kl. 18.00.

Vid framräkning av årets resultat räknas de sju bästa genomförda rundorna. Vid framräkning av Vårens, Sommarens resp. Höstens vinnare räknas de sex bästa resultaten oavsett om en rond strukits eller ej.  Vid lika resultat gäller följande vid handicaptävling och seriespel. Den spelare som har lägsta spelhandicap (SHCP) vid sista omgången i serien blir placerad först. Om den ene spelaren inte spelar sista omgången gäller det spelhandicap som denne borde haft. Om båda spelarna inte spelar gäller de spelhandicap som dessa borde haft. Om lika resultat trots dessa åtgärder vinner den som har det lägsta HCP.

Vid tävling som stryks av tävlingsledningen erhåller samtliga deltagare poängen 100

I övrigt hänvisas till ”Allmänna tävlingsbestämmelser för Åkersberga GK” samt ”Regler för golfspel från 2020”.

För seniorkommittén Jan Almqvist Februari 2021

19 februari 2021 Seniorkommittén

 

Den traditionella tävlingen mot Ängsö

Matchen mot Ängsö är en batalj mellan de båda föreningarnas seniorkommittér.

Bortamatchen i år (2021) går av stapeln fredagen den 21 maj och hemmamatchen den 20 augusti, förutsatt att vi inte drabbas av Covid 19.

Utmaningen 2020 kolla resultatet
Resultat 2017               Resultat 2018           Resultat 2019 med vinst för Ängsö som då behöll trofén.

 

                                                                                                                                                                                                        

                        

4 klubbs mötet

I år hoppas vi att fyrklubbsmötet kan genomföras. Tidpunkten är satt till den 10 september 2021 och spelas då på Arninges fina bana. Här gäller 18 spelare från varje klubb, damer och herrar.

I år, 2020,  har Corona kommit i vägen. 4-klubbsmötet är därför inställt. Vi hoppas att tävlingen återupptas nästa år.
Tidigare resultat: 2018 Arninge, Österåker, Åkersberga, Waxholm. 2019 Arninge, Waxholm, Österåker, Åkersberga.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arninge en gång per år

Årets upplaga sker på vår hemmaplan den 4 juni 2021, blandat spel damer och herrar max. 20 st

Matchen mot Arninge den 3 juli 2020 är inställd.

Tidigare vinster: 2018 vann Åkersberga, 2019 Arninge

 

Waxholm 20 st damer och herrar

Årets match spelas på vår hemmaplan den 5 augusti 2021 med max. 20 st blandat damer och herrar. Bilden nedan visar när vår ordförande lämnar över det fina priset till Waxholm.

 

Vandringspriset Keppsfolket är en länk till historien kolla åren som gått

 

RYDER CUP 🏆den 30 september och 1 oktober 2021

RYDER CUP 30 september – 1 oktober 2021

Österåker (2020) vann med siffrorna 19,5 mot 4,5. Österåker får nu njuta av den magnifika bucklan i ett år framåt.

Tävlingen är upplagd som Ryder Cup. Baserat på årets resultat erbjuds de 16 främsta spelarna i seriespelet från varje klubb att delta. Som det ser ut idag, då några omgångar återstår, är både män och kvinnor från klass A, B och C kvalificerade. Riktigt roligt!

Det brukar vara mycket spännande och trevligt med god stämning och imponerande spel. Om Du inte deltar själv så varmt välkomna att följa spelet och heja.

/Bo Lindquist, seniorkommittén

Den magnifika Bucklan

 

Stockholmsserien 2021

Säsongen 2020 blev inställd pga Coronakrisen.

2021 har vi anmält 2 lag till gruppen H80.

Vårt H80 lag genomför nu sin tredje säsong i Stockholmsserien.
Resultat från serierna kan hittas hos SGDF.:

 

KM seniorer hämta resultat från Min Golf

KM kategoris slutställning hämtas med fördel från Min Gold
KM vinnare kategori år 2019 H60 Bo Nystedt  D70 Gunilla Hansson (efter särspel)  H70 Ulf Jansson  H80 Ulf Berglund

KM vinnare kategori år 2018 H60 Ulf Jansson    D70 Vivianne Hudin     H70 Lennart Jonsson    H80 Kurt Kangas

 

Vårdcentralen

Vi är kommittén

Ledamöter

Jan Almqvist
Ordförande
Telefon: 070-5655727
E-post: Mejla mig

Christian Juul
Funktionäransvarig
Telefon: 070-9405542
E-post: Maila mig.

Birgitta Alpe
Matchspel
Telefon: 070-5239758
E-post: Maila mig

Siw Larsson
Spelansvarig Funktionäransvarig
Telefon: 070-3713884
E-post: Maila mig

Per Lundell
Ekonomiansvarig
Telefon: 0706-606964
E-post: Maila mig

Bo Lindquist
Spelansvarig Funktionäransvarig
Telefon: 070-3851372
E-post: Maila mig

Jan Holm
Tävlingsansvarig/resultatsammanställning
Telefon: 070-2084576
E-post: Maila mig

John Vreede
Spelplanering
Telefon: 070-892 31 39
E-post: Maila mig