Regelfråga 4

Ulf och Jan är lottade att spela i samma boll tillsammans med två andra medtävlare. Jan har till och från en del bekymmer med minnet. Men idag tycks han vaknat på rätt sida, han kom ju i tid till sin starttid.

De har nu hunnit till hål 6. Ulf slår ut från tee och bollen söker sig till höger mot fårhagen. Jan, som ser extremt bra, säger att han såg var Ulfs boll stannade. ”Den har vi!” säger Jan. Ulf funderar på om han behöver slå en ”provis”, men Jan framhärdar: ”vi har den”.

Väl inne i fårhagen frågar Ulf var hans boll är.

Då säger skarpögda Jan: ”det har jag glömt”. Ridå!

Samtliga börjar leta, men efter två minuter säger Ulf (som har koll på klockan) ”Jag dömer ut den” och börjar gå tillbaks för att slå en ny boll, och tänker samtidigt ”varför slog jag inte en provisorisk boll, som jag tänkte först”. Efter ytterligare 30 sekunder ropar skarpögda Jan, att han hittat Ulfs boll.

 

Jans första boll hittades alltså inom de tillåtna tre minuterna, och är därmed inte förlorad. Eller?

 

Vad har Ulf för alternativ, efter sitt uttalande ”Jag dömer ut den”?

– Kan han spela vidare på första bollen utan plikt?

– Kan han spela vidare på första bollen med ett slags plikt?

– Måste han fullfölja, och slå ut en ny boll från tee, med ett slags plikt?

 

 

====================================================

Svar på Regelfråga 4

Ulf kan spela vidare på sin första boll, och därmed slå sitt andra slag.

Bollen hittades ju efter två minuter och 30 sekunder. Att det tog tid för Ulf att komma fram till bollen och identifiera den, behöver inte ske på de resterande sekunderna fram till tre minuter, som får användas för letande.

Genom att säga ”jag dömer ut den” blir Ulf medverkande till fortsatt vandring av en sägen, som det är oerhört svårt att bli kvitt.

Golfreglerna känner helt enkelt inte igen ”jag dömer ut den”.

Uttrycket har ingen som helst relevans på reglerna/spelet.

Trots detta har de flesta golfare använt uttrycket, sannolikt mer än en gång, och kommer antagligen att fortsätta göra det, eftersom vi tillhör en extremt konservativ gruppering.

Du kan ju fundera ett extra varv, vilket budskap du avser att lämna till dina medtävlare, nästa gång du frestas att säga ”jag dömer ut den”.